Eram la volan când l-am auzit pe Marcel Ciolacu întrebându-l iritat pe reporter „hai, spuneți-mi cum aș putea fura alegerile? cum se pot fura alegerile în 2024?” și am fost tentat să mă duc la București, să-i explic. Că eu chiar știu cum se fură alegerile. Le-am văzut furate în flagrant de m-am plictisit. De-aia nici nu mă mai duc la vot.
Metoda 1. Suveica – „Organizatorul“ – reprezentantul unui candidat – vine cu bani în buzunar și cu buletine de vot ştampilate pe cine trebuie. Stă la colţ de stradă, vânând „clienţii“. Contra unei sume de bani, aceştia se duc la sectia de vot şi pun în urnă buletinul primit în afara secţiei, iar pe celălalt, pe care-l primesc de la comisia de votare, îl bagă în buzunar când sunt în cabină și îl aduc în afara secției neștampilat. Operaţiunea se poate repeta la infinit chiar şi cu un singur buletin de vot ştampilat pe „cine trebuie“ şi aflat iniţial în posesia „organizatorului“.
Metoda 2. Fotografierea votului – Se intra în cabina de vot cu telefonul mobil dat pe silent si cu blitzul oprit pentru fotografierea votului. După votare, alegătorul prezintă „organizatorului“ poza din care să reiasă pe cine a votat şi îşi primeşte banii.
Metoda 3. Procesul Verbal – Se practica mai ales in localitatile mici si izolate. Spre finalul zilei, se pregătește pentru presedintele sectiei de votare un proces verbal de numaratoare deja făcut așa cum trebuie. Dupa numaratoare, în bucuria aia că s-a terminat corvoada, cu ajutorul unui complice, se da la semnat falsul proces verbal. Nimeni nu se uita ce semneaza, si uite-asa capata mai multe voturi cine trebuie.
Metoda 4. Ştampila din palma – Cauciucul de la stampila de vot se lipeste pe palma cu un adeziv elastic, gen silicon, iar tusiera se prinde vertical pe interiorul sacoului. Buletinele sunt stampilate in timpul numaratorii: fie cele goale – cu numele candidatului dorit, fie cele ale contracandidatului, care mai primesc o stampilă ca să se anuleze.
Metoda 5. Biblia – Încă merge la ţară și în comunitățile sărace de romi. Contra a 50-100 de lei, oamenii sunt puşi să jure cu mâna pe Biblie ca vor vota aşa cum trebuie. De obicei funcționează.
Metoda 6. Urna mobilă – Urna mobilă se deplasează, însoţită de membrii unei comisii din secţia de votare, pentru cei care au probleme locomotorii sau alte probleme medicale ce le îngreunează venirea la secţia de votare. De multe ori, urna nici nu ajunge la destinaţie, dar se umple cu buletine de vot. În alte cazuri, se spune alegătorului aflat la pat unde să pună ştampila.
Metoda 7. Urna mobilă schimbată – De obicei se ştie câte persoane vor vota la urna mobilă. După încheierea traseului, urna mobilă se pune în portbagajul maşinii cu care se deplasează cei doi membri din secţia de votare arondată şi unde, cu puțin deranj, se mai pune o urnă mobilă similară, cu buletine ştampilate anterior pe „cine trebuie”. Ghici care din ele va fi scoasă din mașină și dusă în secția de vot?
Cum ziceam, să i le arate cineva primului-ministru. Mâine mai vin cu șapte metode de care, desigur, nu a auzit niciodată.
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News