Bogdan Stoica: De ce evită România războiul cu Facebook și Youtube?

Bogdan Stoica

România ar putea să închidă oricând Facebook și Youtube. Are și motive, și legislația necesară. Nu știu dacă mai ții minte, dar în perioada pandemiei, când Cercel, Arafat, Gheorghiță, Jurma și alții debitau tâmpenii după tâmpenii doar-doar vom purta masca și când stâm singuri în beci spălând șunca cu spirt, România a adoptat o legislație împotriva știrilor false.

Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În acest moment, pe Facebook și Youtube rulează sute de campanii care folosesc deepfakevideo, făcute cu ajutorul inteligenței artificiale, în care Mugur Isărescu, Sebastian Burduja, Ion Țiriac, Gigi Becali, Simona Halep și Andreea Esca invită oamenii să plătească sume de 1.000-2.000 de lei către niște așa zice platforme financiare promițând niște câștiguri amețitoare.

Am raportat cel puțin 10 astfel de clipuri video, și de fiecare dată am primit același răspuns: clipul nu încalcă standardele facebook/youtube. Motivul e foarte simplu: arbitrarea acestui tip de plângeri e făcută automat, de softuri ale celor două rețele, care n-au fost scrise suficient de bine cât să se potrivească specificului acestei escrocherii. Asta deși înalți oficiali ai statului român sunt folosiți la vedere. Dacă nici asta nu e atingere a siguranței naționale….

Într-o țară normală, SRI, Parchetul General sau Agenția Națională de Comunicații i-ar chema de urgență pe reprezentații în România ai companiilor Meta și Google și le-ar pune în vedere să facă de urgență ceva în sensul ăsta. Lucrul este posibil, cele două companii au echipe la București.

De ce nu se face asta? Păi, avem trei explicații posibile:

  1. Tipii cu escrocheria sunt mână în mână cu cineva greu de la București, iar acest tip de spate politic le asigură imunitatea.
  2. România este un stat atât de eșuat încât nu poate impune protecția cetățenilor în fața unor multinaționale care ar putea angaja o mână de oameni cu care să rezolve problema. Un singur operator uman și-ar da seama în 5 secunde dacă un astfel de clip este o înșelătorie și ar putea curăța rețelele sociale de cei care le fac.
  3. Atât de prins în războiul cu drogurile, războiul cu păcănelele, războiul cu George Simion, războiul cu Gabriela Firea și războiul cu Pfizer, premierul Ciolacu nu mai are timp și resurse să se ocupe și de fraierul ăla de popor român.

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL