Bogdan Stoica: despre croșeul naționalist pe care Zelenski i l-a tras lui Ciolacu

Bogdan Stoica

E o problemă logistică, a zis Ciolacu, după ce Libertatea a dezvăluit că Ucraina a băgat la tipar noi manuale de limba și literatura moldovenească. Cum ar veni, un fleac. Dorel, de la tipografie, a printat pdf-urile vechi. Asta e, toți suntem oameni, toți greșim. Să trecem la altă temă.

În realitate, nu e doar o problemă logistică. Manualele sunt pentru anul școlar viitor, când, teoretic, ar trebui să sărbătorim un an de când a dispărut expresia stalinistă limba moldovenească, dar n-avem acte pe schimbarea asta. Iar asta înseamnă că Zelenski l-a păcălit cu bună știință pe Marcel Ciolacu. A discutat în ședința de guvern a Ucrainei despre această schimbare dar n-a semnat nici un act în acest sens.

O spune Anatol Popescu, de la Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa: „nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educației și Științei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean care să anunțe schimbarea”. O spune și Igor Melnik, directorul editurii de stat a Ucrainei care tipărește manualele moldovenești: „editura nu poate decide de una singură să tipărească sau să nu tipărească anumite cărți finanțate de stat (…) nu am primit nici o decizie a guvernului ucrainean privind renunțarea la sintagma de limbă moldovenească în educație”.

Ce nu spune Marcel Ciolacu, într-o încercare de politețe diplomatică inutilă, este că că țeapa pe care i-o trage Zelenski s-a mai petrecut o dată. Și în 2021 s-a cerut schimbarea, iar Ucraina a răspuns că oricum nu are bani pentru noi manuale care să includă sintagma limba română. Iar acum, s-au găsit bani, dar pentru manuale de limba moldovenească. Iar acest eveniment are loc în condițiile în care până și Republica Moldova a renunțat la expresia „limba moldovenească”.

Chiar sunt curios ce-o să facă premierul. O să o scalde, cum a făcut cu cashul, cu drogurile, cu Austria și cu gazele din Neptun Deep? Sau o să aibă curajul de a spune „suspendăm ajutoarele date Ucrainei până când această obrăznicie rasistă va fi corectată”? Pentru că dacă mai tace două zile, iese Simion și cu subiectul ăsta și iar îi fură cărnița din fasolea electorală.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: