Bogdan Stoica: La Ferma Dacilor a ars și reputația ISU

Bogdan Stoica

La umbra imensului succes diplomatic obținut de România în domeniul Schengen și acoperit de aburul sarmalelor, am rămas fără ISU și poliție. Asta e impresia mea după ce-am văzut faza doi din episodul Ferma Dacilor, adică episodul în care suspectul principal, Cornel Dinică, scrie pe facebook.

Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele: în noaptea de Crăciun așezământul turistic Ferma Dacilor a ars ca o torță ucigând opt oameni. Pompierii și poliția au anunțat aproape imediat că este exclusă ipoteza incendierii voluntare, rămânând să se afle dacă incendiul a izbucnit în bucătăria fermei, de la niște reșouri din camere sau de la panourile solare, mai ales că Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu.

Și pe urmă le-a dat Dinicu cu povestea în cap: ferma a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu pentru că ani la rând a avut mai puține locuri de cazare decât numărul minim pentru care documentul devine obligatoriu, ferma era în curs de obținere a autorizației, ferma avea centrală anti-incendiu și avea tancuri cu zeci de tone de apă pentru eventuale incendii, nu avea ce să ia foc în bucătărie, nu existau reșouri în camere, iar camerele afectate de incendiu oricum nu erau capacități de cazare, ci spații private, ale familiei Dinicu, pentru care nu e nevoie de nici un aviz.

Mai avea să le zică „panourile solare nu prea iau foc noaptea”, dar n-a făcut-o. Doar s-a întrebat: cum s-a eliminat ipoteza incendierii criminale înainte de investigație? O întrebare legitimă, la care eu am găsit un singur răspuns plauzibil: ăia care au făcut afirmația asta nu erau nici polițiști, nici pompieri, ci niște băieți de la iUmor, care au făcut o glumă de doi lei, să vadă dacă ține.

Ce altceva să consider răspuns plauzibil? Că, de la ordonanța Cioloș (cea propusă de Dragnea) și până la numeroasele dezbateri privind pensiile oamenilor în uniformă, Armata, Poliția, Pompierii, Jandarmeria și serviciile secrete au pierdut numeroși oameni valoroși, cu experiență, care au preferat să se pensioneze anticipat ca să nu piardă dreptul legitim la o pensie decentă? Că am ajuns în punctul ridicol în care niște instituții clasifică un incendiu înainte să-l stingă? Pâi așa ceva ar fi noaptea minții. Disoluția statului. Adică lui Dinicu nu-i va spune nimeni cum a luat foc Ferma Dacilor. Și nici ție, dacă vei avea un ghinion similar.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: