Bogdan Stoica: Maia -Stoianoglu, o dezbatere de care aveam nevoie

Bogdan Stoica

M-am uitat duminică la dezbaterea candidaților la președinția Moldovei. Am început vizionarea furios că trebuie să caut TVR Info, dar și că presa românească nu a dat în brânci să ne-o arate, și că nici politicienii pro-Europeni nu au postat mesajer de susținere pentru Maia. Dincolo de părerea mea proastă despre ce înseamnă acum Uniunea Europeană pentru țări mici sau conduse de oameni mici, cred că ar trebui să facem eforturi ca neamurile noastre din Moldova să meargă cu același autobuz cu noi. Că altfel îi ia autobuzul spre Siberia.

Primul moment de stupoare a fost că dezbaterea nu a avut moderator. Cei doi au primit timpi de discutat și timpi de întrebat și aia a fost. Nici un filtru uman partizan, nici un pupat în cur, nici o minge la fileu. Păi dacă faci așa ceva la noi se ajunge la urlat, smuls lavaliere, căzut netul transmisiei.

A doua surpriză a fost că Stoianoglu e articulat. Dincolo de portretul făcut în presa românească, omul e deștept ca un șarpe. Îți dă fiori tot ca un șarpe, pentru că nu folosește nici un cuvânt în plus. Dacă îi e foame, pun pariu că-i zice soției doar „carne pe masă”.

A treia surpriză a fost când a propus ca el și Maia să semneze un pact pentru ireversibilitatea parcursului european al Moldovei. Adică ori are un om genial la marketing politic, ori e cum cred eu și cum zicea și Dughin, că va fi mai ușor să convertești România la rusism după ce faci Moldova și România să aibă același parcurs, umăr la umăr.

Maia a avut un speech bun, mesaje mișto, dar și-a luat-o de câteva ori. Când a fost întrebată cum e posibil ca un Consiliu al Investițiilor Străine să închidă un post de televiziune. Când a tăcut pe subiectul neutralității militare a Moldovei. Când a fost acuzată că a pus un guvern prost, cu oameni proști.Și, mai aproape de final, când Stoianoglu i-a zis ceva de genul: „toți cetățenii Moldovei sunt adeptii UE, dar pentru ca ati folosit referendumul ca sa fiți aleasa din nou și să mențineți acest guvern, multi au protestat”. Cumva, asta e și părerea mea. Că Maia Sandu se află în acea situație în care a fost și Emil Constantinescu, după ce PNȚCD a avut acea guvernare atât de proastă încât partidul n-a mai făcut pragul electoral și a dispărut. Dacă nu face câteva corecții de curs și câteva afirmații curajoase, Maia …

Jos pălăria pentru dezbatere, presei moldovenești. În opinia mea, situația e mult mai gravă pentru Maia Sandu decât transmite presa noastră. Omul rusiei e redutabil iar meciul se joacă.

**** Desigur, la câteva ore după dezbatere, presa românească o glorifica pe Maia Sandu și îl ridiculiza pe Stoianoglu. Ca atunci când scria zilnic că Rusia mai are doar câteva rachete iar Putin e bolnav în faza terminală.

Autor

  • Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: