Bogdan Stoica: Misiune Imposibilă: să nu fure nimeni, nimic, o vară

bogdan stoica

La ora la care scriu aceste rânduri, tandemul Ciolacu-Ciucă discută despre restructurarea cheltuielilor de personal ale statului și taxarea suplimentară a privaților. Două manevre profund greșite, în opinia mea. Dacă ștergi un post, niciodată ocupat, dintr-o organigramă, nu faci economie. Nici dacă din 10 angajați la Cadastru alegi să rămâi cu 8 fără să-i testezi înainte să vezi care-s mai buni. Nici dacă impui unui evazionist și unui antreprenor cinstit același regim de taxare de care pe primul o să-l doară în cur, iar pe al doilea în inimă.

Poate că n-ar fi rău ca cei doi lideri să-i asculte pe protestatarii din ANAF și Finanțe, oamenii se uită zilnic, prin natura jobului, în chiloții bugetului. Și ăștia zic că dacă ai crește colectarea cu 10%, ai impozita corect multinaționalele și ai taxa suplimentar profiturile din energie ar fi bani căcălău, pentru de toate.

Am și eu o variantă. Pentru început, aș împrumuta bani de la autoritățile locale, pentru că unele chiar au și-i cheltuiesc pe prostii. Chiar la mine în oraș, se pregătește risipirea a 4 milioane de euro pentru reabilitarea unui bulevard care arată bine în proporție de 95%, singura lui problemă e că s-a ondulat asfaltul în stațiile de autobuz, din cauza proastei proiectări. Și în loc să dea 40.000 de euro pe patru platforme betonate în patru stații, primăria dă 20 de milioane de lei pe: ameliorarea accesului la rețeaua de străzi (niște marcaje), sprijinirea activităților economice (niște borduri teșite cât să le urce mașina), asigurarea vizibilității (niște toaletări de copaci), sporirea siguranței circulației (alte marcaje), și amenajarea de borduri noi (asta cu „amenajarea” bordurilor m-a cucerit). Ce-i cu generozitatea asta? Păi banii nu-s din bugetul local. Au fost alocați prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.

Sunt cel puțin 100 de localități care cheltuiesc sume importante, anul ăsta, din fonduri guvernamentale. În 90% din cazuri sunt scheme, „se scot borduri bune ca să se pună borduri și mai bune”, adică fușăreli, combinații și parandărături din care își fac politicienii acele averi incredibile pentru niște bugetari. Dacă Ciolacu și Ciucă și-ar fi rugat colegii să nu fure un leu vara asta, probabil că n-ar fi fost nevoie de nici o măsură fiscală nepopulară.

Știu, sună ca naiba. Auzi prostie, să nu furi o vară întreagă!!!

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: