Iohannis: Vrem să creştem prezenţa SUA în regiunea noastră, sub toate aspectele sale

iohannis ziua marinei
Sursa foto: captura video

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România doreşte creşterea prezenţei americane în regiune, sub toate aspectele sale – militară, economică, energetică şi politică.

„Dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon a cărui relevanţă se reconfirmă şi se consolidează. Suntem profund angajaţi în menţinerea şi întărirea relaţiei transatlantice. Totodată, dorim să creştem prezenţa americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale: militară, economică, energetică şi politică”, a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti, scrie Agerpres, preluat de economica.net.

El a spus şi că România va continua să acţioneze împreună cu partenerii americani pentru obiectivul comun de accedere a României în Programul Visa Waiver.

Şeful statului a reiterat că, în ceea ce priveşte rolul României în NATO, la Summitul de la Vilnius ţara noastră şi-a atins toate obiectivele.

„Am marcat paşi decisivi în consolidarea securităţii noastre colective, iar sarcina dumneavoastră este de a acţiona hotărât pentru implementarea deciziilor Summitului. Pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit, pe măsură. Este creat şi cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziţionarea de echipamente. O repet: România şi cetăţenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga noastră istorie”, a spus şeful statului.

El a arătat şi că România va continua să asigure îndeplinirea angajamentelor naţionale, în strânsă coordonare cu aliaţii, inclusiv în cadrul Formatului Bucureşti 9, care şi-a dovedit utilitatea în asigurarea unei coordonări eficiente pe Flancul Estic.

„Salut, totodată, reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre şi vă încurajez să continuaţi eforturile pentru consolidarea locului acesteia pe agenda NATO. Evoluţii precum proeminenţa regiunii în eforturile globale de asigurare a transferului grânelor ucrainene către pieţele internaţionale pot facilita aceste eforturi. În acelaşi sens contribuie şi finalizarea de către Statele Unite a Strategiei de Securitate la Marea Neagră, la care Ministerul Afacerilor Externe a contribuit substanţial. Implementarea acesteia va oferi şi mai multă substanţă cooperării noastre în regiune”, le-a mai transmis Iohannis diplomaţilor români.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: