Bogdan Stoica: O distopie adorabilă

Bogdan Stoica

Te preocupă războiul, inflația, costul energiei, poluarea? Treaba ta. Noi, țara, avem alte treburi. Îți povestesc una dintre ele pe scurt, o să-ți folosească și ție.

Acum vreo doi anișori, purtătoarea de cuvânt a CSM a dat instanța în judecată pentru că nu i-a decontat ochelarii de vedere. În decembrie 2022, Curtea de Justiție a UE a dat o decizie favorabilă, care e valabilă nu doar la magistrați, ci și la tine. Practic, de atunci toți angajatorii sunt obligați să asigure ochelari de vedere salariaților care lucrează în fața unui monitor, numai la recomandarea unui oftalmolog şi în baza unei rețete emise de acesta. O să fie cam așa: la fiecare doi ani, primești 2.500 de lei pentru lentile, 500 de lei pentru rame, bani de manoperă și de consultație.

E un precedent salutar. Îți poți construi o carieră în funcție de el. Te angajezi curier și apoi ceri decontarea cheltuielilor cu operațiile de genunchi și de spate. Te faci constructor câțiva ani, pentru tratamente necesare inhalării de pulberi, eventual niște bilete la tratament balnear pentru tot restul vieții. O cantină nasoală te scapă de cheltuiala cu micșorarea stomacului sau cu diabetul, pe când un job de șofer asigură o subvenție la terapia ocupațională de relaxare aleasă de tine, respectiv nimic pe un șezlong.

Iar după vreo 10 ani de dezvoltare, poți trece la nivelul următor. Să dai în judecată pentru compensații financiare acei politicieni care au făcut promisiuni electorale neonorate, orașul pentru că ai întârziat la cină, țara pentru că stai prea mult pe drumuri și Europa pentru superbul ei sistem judiciar care te-a aruncat și pe tine, ca pârât, în vreo două catralioane de procese. Se pare că te-au văzut pe tiktok niște musulmani din Etiopia cum tai porcul și i-ai ofensat.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL