Bogdan Stoica: Pariu că Pride 2023 n-o să se schimbe nimic în mentalul colectiv?

Bogdan Stoica. Sursa: PS NEWS
Bogdan Stoica. Sursa: PS NEWS

Începe, tată! Începe „cel mai mare eveniment din România dedicat comunității LGBTQIA+”. Am citit comunicatul cu senzația că citesc despre contraofensiva ucraineană. Evenimentul „se va concentra”, „se anunță” „evenimente indoor și outdoor” „maximă vizibilitate” „se pregătește să lanseze”, totul pentru o „familie recunoscută și protejată legal de către statul român indiferent de orientarea sexuală a partenerilor”. Apoi m-am uitat pe program: din păcate, cred că evenimentul n-o să se schimbe nimic în mentalul colectiv.

Să explic. Eu n-am nimic cu oamenii care fac în pat alte chestii decât mine. Să facă ce vor, nu-s deloc curios și nu vreau să mă informez absolut deloc pe temele lor importante. Din perspectiva mea, între LGBTQIA+, tehnicile secrete ale canotajului și muzica cimpoierilor scoțieni nu e nici o diferență.

Din punct de vedere estetic, însă, am un oarecare interes. Mă interesează arta acestei minorități și resorturile care o declanșează și o caracterizează. Mă uit, evaluez, zic „mișto” la agreabilul vizual și sonor. O joc corect.

Din păcate, un show Queer Burlesque nu e genul meu. Mie îmi plac mișcările grațioase ale femeilor, de bărbați îmi vine să rând și când dansează rap. Seara filmelor Queer – sincer, mi-e frică de ce aș putea vedea pe ecran, așa că zic pas și la asta. Spectacolul TransLucid – ăăăă, aici chiar n-am ce să caut. O să evit și proiectul fotografic inVIZIBIL, care „onorează” comunitatea trans din România, pentru că nu pricep ce e demn de onorat, ce-o să urmeze, să onorăm nativii din zodia Scorpion?

Cât despre marșul Bucharest Pride – aș fi primul care ar aplauda marșul, în semn de susținere, dacă participanții ar arăta ca în fiecare zi. Adică fără pene, peruci, nuditate. Că mă gândesc că nu așa se duc la muncă, nu așa își scot copiii în parc, nu așa se duc la Dedeman să-și ia cuie. Și zic asta pentru că tot în comunicatul indicat scrie că LGBTQ iese în stradă pentru „a-și revendica dreptul la o viață demnă”. E prima oară când aud că paietele și tanga ajută la demnitate.

Nu țin ca LGBTQIA+ să facă lucrurile cum îmi plac mie. Știu, însă, că politicienii și brandurile încearcă să se facă plăcuți identificându-se cu masa, nu purtându-se complet diferit. Și dacă merge la alegeri și la mall, cel mai probabil ar merge și pe Victoriei. Cum ar fi să o auzi pe Floricica Dansatoarea povestind că a văzut la Parada PRIDE oameni normali, ca la ea la bloc?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL