PSD și-a lansat ieri programul de guvernare. Pe site încă nu e, așa că sunt silit să comentez pe marginea rezumatelor prezentate de presă. Iar lucrurile nu sună bine.
– creşterea veniturilor românilor în următorii patru ani, prin ducerea câştigului salarial mediu brut la peste 2.600 euro pe lună, salariul minim brut la 1.300 euro pe lună, pensia medie la peste 800 euro, iar cea minimă la 415 euro. Sună bine, dar: cu inflația ce planuri are PSD? Că în ultimii doi ani inflația a mâncat tot profitul celor ce au investit în piața de capital sau au pus deoparte lei la bancă, plus că a redus puterea de cumpărare, pentru că foarte multe alimente s-au scumpit cu 40-60%, nu cu inflația medie. Cu alte cuvinte: degeaba duci leafa medie brută la 2.600 de euro dacă va valora cât 2.400 de euro de azi.
– România va ajunge în 2029 la o rețea de peste 2.000 de kilometri de autostradă și drum expres. În fiecare an se vor finaliza aproximativ 250 de kilometri de drumuri de mare viteză. În cel mai optimist scenariu, ne ducem undeva la 2.300 de kilometri. Nu sună rău, dar: cine o să circule pe ele? Că RCA-ul a ajuns deja la un tarif prohibitiv, se anunță impozitări nasoale foc pe mașini diesel sau cu cilindree mare, pentru că România refuză să impoziteze în funcție de poluarea efectivă.
– reducerea taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile mai mici de 5.700 de lei brut în prezent, respectiv 6.050 în 2025 și 8.500 în 2029. Menținerea sumei de 300 de lei scutită de taxe din salariul minim. Reducerea contribuției pentru sănătate (CASS) la salariile membrilor familiilor cu copii. Impozitul pe venit rămâne 10%. Cota generală de TVA rămâne 19% și se menține cota redusă de TVA la bunurile și serviciile din prezent. Impozitele pe proprietate rămân nemodificate. Păi hai să socotim un pic. La un brut de 5.700 de lei, vreo 2700 de lei ajung la buget, ca taxare și impozitare. Din restul, mai tai 19% tva și ajungi la un salariu net de 2.400 lei lunar. Nici 500 de euro. Inflația, dacă o ține tot așa, poate reduce acest câștig net la 400 euro lunar. Păi asta-i promisiune de prosperitate?
– multora dintre colegii noştri, Mihai le-a scos peri albi în ultimele luni. Dar asta arată câtă determinare a avut ca să refacă din funcţiune Consiliul Naţional principalul nostru furnizor de politici publice. Ştiu că nici Sorin nu este un partener foarte comod de discuţii. Are o minte de matematician şi nu acceptă orice idee, chiar dacă sună bine. Trebuie să i se ofere argumente solide şi logice pe care să le înţeleagă şi să şi le asume. Aici am zis Doamne Ajută și am lăsat baltă lectura. Sorin Grindeanu tocmai ne-a arătat, la Digi, ce minte de matematician are.
- Florin Negruțiu: Dacă la JO îl depășiți pe înotătorul de pe locul 2, pe ce loc sunteți?
- Sorin Grindeanu: Cum adică dacă îl depășesc?
- Florin Negruțiu: E o cursă. Și îl depășiți pe sportivul de pe locul 2. Pe ce loc sunteți?
- Sorin Grindeanu: Pe locul 1, dacă l-am depășit pe cel de pe locul 2.
- Florin Negruțiu: Păi nu e chiar așa …
- Sorin Grindeanu: Ia ziceți!
- Florin Negruțiu: Este o cursă. Și îl depășiți pe sportivul de pe locul 2. Pe ce loc sunteți?
- Sorin Grindeanu: Locul 1. Poate nu înțeleg eu rostul sau sensul întrebării…
- Florin Negruțiu: Mulțumesc! Pe locul 2.
- Sorin Grindeanu: De ce, dacă îl depășesc?
- Florin Negruțiu: Păi îl depășiți pe sportivul de pe locul 2.
- Sorin Grindeanu: Aaaaaaa … Scuzați-mă! Da, corect. Bravo!
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News