Bogdan Stoica: România și dosarul Ucraina. Ce urmează?

Bogdan Stoica

Acum e oficial, Ucraina a băgat în gard contraofensiva. N-o zic eu, ci șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, în ditamai interviul acordat revistei The Economist. Să trecem peste știrea în sine și s-o privim într-un context mai larg.

  • Întâi au fost Statele Unite, care prin septembrie au cerut niște reforme în structurile anticorupție ale Ucrainei, cu termen de execuție 0-90 de zile. Când primești termen zero zile înseamnă că ai făcut ceva foarte nasol.
  • Apoi niște oficiali europeni au spus că se așteaptă ca Ucraina să desfășoare alegeri la termen, anul viitor, chiar dacă încă va fi război.
  • Apoi Slovacia a sistat ajutorul militar acordat Ucrainei.
  • Apoi Polonia a schimbat tonul prietenos, motivând cu criza cerealelor, și a redus sprijinul militar acordat Ucrainei, cel mai important dintre toate, acordate de toate țările.
  • Apoi a scris Time că în echipa Zelenski puțini mai cred în victorie.
  • Ce-a zis Zalujnîi a fost doar frișca pe de un tort care arată nasol și miroase nasol.

În esență, mesajul lui Zalujnîi a fost că armata ucraineană nu poate susține un front de o mie de kilometri în condițiile în care armamentul e inferior sau egal celui rusesc iar recrutarea și instruirea de noi soldați se fac prost.

În română: ca militar aș putea face lucrurile bine dar cineva mi-a impus un front prea mare și nu-mi trimite trupele și armele de care am nevoie.

Cum ar veni, așa cum Zelenski l-a criticat pe ministrul Apărării, șeful armatei îl critică pe Zelenski. Este evident că n-ar fi făcut-o din naivitate, pentru că astfel de declarații îți aduc finalul carierei, mai ales când liderul e atât de capricios și de țâfnos.

Poporul ucrainean plătește în vieți omenești fiecare zi de front. Europa plătește gaze mai scumpe și o recesiune economică. Aflate cu un nou client la masă – Israelul, Statele Unite se pregătesc să nu mai plătească nimic. Doar pentru mine totul arată de parcă următorul care va fi scos la plată va fi chiar Zelenski? Eventual înlocuit cu un militar?

Am uitat ceva: în corul ăsta global de repoziționare încruntată, ghici cine râde cu gura până la urechi și-l asigură pe Zelenski de sprijin necondiționat? România. Ce politică externă avem, ne surprindem chiar și pe noi.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL