Bogdan Stoica: Să închinăm un șnaps în cinstea Austriei

Bogdan Stoica

Avem Schengen, dar n-avem. În ultima lună, mai multe state din Europa au reintrodus controale la granițele din interiorul Spațiul Schengen, deși acesta presupune tocmai eliminarea frontierelor dintre statele membre. Motivul: migranții.

Tonul l-a dat Austria, pe 22 septembrie. Polonia și Cehia au făcut un pas similar, sub denumirea „temporar” pe 3 octombrie. Pe 16 octombrie, și Germania a anunțat că va introduce așa ceva, iar ieri, pe 19, Italia a restabilit controalele la frontiera cu Slovenia ca parte a ” îmbunătăţirii securităţii în faţa ameninţării cu atacuri teroriste” și cu declarația Giorgiei Meloni: „Suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulaţie în Europa a devenit necesară şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest lucru”.

Pâi dacă Schengen se suspendă temporar, chiar înainte ca israelienii să intre on-foot în Gaza, îți dai seama cum o să meargă treaba când de acolo vor fi trimiși în cele 4 zări câteva milioane de palestinieni, susținuți de alte milioane de musulmani furioși pe Israel și pe aliații acestuia.

Îți dai seama, sper, că nu numai că putem spune adio integrării în acest spațiu, dar poate că ar trebui să ridicăm piciorul de pe pedala demersurilor în acest sens.

Din Gaza pot veni în Europa vreo două milioane de oameni. Dacă Israelul intră în Siria – alte 3-4 milioane. Dacă se răfuiește cu Libanul – încă vreo două. Iar dacă vreuna din acțiunile asta supără Turcia, Erdogan eliberează din taberele de refugiați pe care le gestionează de ani de zile încă 4 milioane de migranți.

Asta în condițiile în care pe noi ne destabilizezi complet cu doar 10.000-20.000 de furioși. Cu tot cu poliție, jandarmerie și armată, România are sub 70.000 de oameni care știu să manevreze o armă sau o o grenadă lacrimogenă. Toate forțele noastre de apărare încap pe Stadionul Național și 90% dintre ei au tras cu arma de doar două ori anul trecut, în poligon.

Așa că îți propun s-o lăsăm mai moale cu Schengenul. Să nu facem cărare pe aici pentru o populație frustrată și pusă pe scandal. Și să mulțumim Austriei că ne-a ținut pe tușă până în acest moment. Noul val migrator va fi problema lor, nu a noastră.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: