Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârșitul anului 2025 din cauza inflației

Sursa foto: X

Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârșitul anului 2025, în loc să aibă loc la 1 ianuarie 2025, așa cum era planificat inițial.

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă BTA la Washington, cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, Radev a explicat că această nouă dată este un scenariu mai realist în stadiul actual prin care trece economia zonei euro, scrie Agerpres.

Chiar dacă inflația în Bulgaria a scăzut pentru a opta lună consecutiv, scăderea ar trebui să fie mult mai importantă pentru a permite intrarea Bulgariei în zona euro, a spus Radev. În acest context, dacă Bulgaria nu reușește să îndeplinească criteriul de inflație în luna iunie și va face acest lucru la finele lui 2024, aderarea la zona euro la finele lui 2024, în loc de 1 ianuarie, este posibilă și, la acest moment, acesta este cel mai probabil scenariu, potrivit guvernatorului BNB.

În condițiile în care în prezent în Bulgaria există un acord de tip Consiliu monetar, Banca Națională are un număr mult mai limitat de opțiuni pentru a controla inflația, așa că este sarcina politicii fiscale să influențeze într-o măsură mai mare prețurile, a spus Radev. „Bugetul ar trebui să fie unul anti-ciclic, cu alte cuvinte, anti-inflaționist, ceea ce nu este cazul în acest moment. Experiența globală, precum și propria noastră experiență, ne arată că acest lucru poate fi atins cel mai bine prin măsuri eficiente de management și control al costurilor”, a apreciat guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei.

Referindu-se la pregătirile tehnice pentru aderarea Bulgariei la zona euro, Radev a spus că Banca Națională și sectorul bancar au ajuns la un stadiu foarte avansat de pregătire, cu rezultate concrete în termeni de cadru instituțional, capacități și logistică. De asemenea, Radev a făcut comentarii cu privire la creșterea sectorului creditului ipotecar, spunând: „monitorizăm cu atenție și analizăm piața creditului și ceea ce vedem ne menține în stare de atenție, dar la acest moment nu suntem îngrijorați în mod deosebit”.

Până acum, toate cele 20 de state din zona euro au făcut trecerea la moneda unică începând cu data de 1 ianuarie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL