Bogdan Stoica: Votează Mega Image presedinte și Profi prim-ministru

Bogdan Stoica

Delhaize, proprietarul Mega Image, a anunțat luni că va cumpăra magazinele Profi România cu 1,3 miliarde de euro. „Păi de ce?”, m-am întrebat eu, mirat. Conform sistemului contabil românesc Profi este pe pierdere netă din 2018 până în 2022. „Păi fix de-aia!”, mi-a explicat un amic. Delhaize cumpără posibilitatea de a cumpăra cantități mai mari de marfă, adică dreptul la prețuri de achizitie mai mici, plus dreptul de a folosi metoda de ascundere a profitului folosită de Profi, plus accesul la o piață de oameni cu venituri mici care nu prea intră în Mega, plus 1.600 de magazine, din care foarte multe în mediul rural, unde Mega nu prea există. E o mega afacere. Ar fi ca și cum România ar cumpăra de la țările vecine Dunărea ca s-o folosească numai ea. Sau Basarabia, de la Ucraina. De-aia și scris, în comunicatul Delhaize, că „se așteaptă o creștere semnificativă și sinergiilor din această tranzacție”.

Și-acum să ne uităm după sinergiile statului român. Și Mega Image, și Profi, sunt branduri care extrag din România profundă sume enorme de bani pe care îi investesc în bunuri ușor vandabile, de la conserve la terenuri, depozite și magazine. Să plătească taxe mari către statul român nu a fost niciodată o prioritate a retailerilor, așa că în țări normale, statul intervine în sinergia lor și își implementează, prin legi, taxe și impozite, propria sinergie. Să fie multe mărfuri românești la raft. Să fie ajutați producătorii mici. Să fie cât mai puține lucruri nocive disponibile. Să apară locuri de muncă, să vină bani la bugetele locale și la bugetul central. Să se plătească impozit pe profit.

Or, astea nu există. Când ai auzit ultima oară vreun partid sau vreun politician pe persoană fizică care să spună „iată strategia noastră / mea pentru sectorul de retail”? Sau pe cineva de la ANAF, ITM, CASS? Sau chiar, de ce nu, de la Poliție, DIICOT, servicii secrete?

În acest moment, marele retail este inamicul României. Vinde mărfuri pe care le poate cumpăra ieftin, nu neapărat bune, își plătește oamenii cu puțin, nu cu mult, și nu prea plătește impozite. Ar trebui tratat ca Rusia, cu care nu suntem în război dar despre care știm că nu ne vrea binele. Faza e că n-avem nici strategii care să creeze o sinergie. Poate că ar trebui să-i votăm, la alegerile viitoare, pe cei de la Delhaize și de la Profi.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: