Boloș, despre asumarea răspunderii pe legea pensiilor speciale: „Pot să spun că mi-a plăcut soluția dată de Ciolacu”

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că propunerea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, privind asumarea răspunderii pe legea pensiilor speciale „este o variantă care este de luat în calcul”. „Pot să spun cu mâna pe inimă că mi-a plăcut soluția aceasta pe care dl. președinte Marcel Ciolacu a enunțat-o”, a continuat ministrul Boloș, care a declarat și că „este un semnal bun pentru Comisia Europeană, care sunt convins că ne urmărește inclusiv toate declarațiile pe care le au liderii politici pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență”.

„Este o variantă care este de luat în calcul, dacă, să zicem, nu se ajunge la un consens în coaliție pe tema legii privind pensiile speciale. Dar eu știu că la nivelul coaliției s-a dat dovadă de multă înțelepciune și responsabilitate pentru obiectivele mari pe care le are România. Sigur, pot să spun cu mâna pe inimă că mi-a plăcut soluția aceasta pe care dl. președinte Marcel Ciolacu a enunțat-o, pentru că aici este limpede direcția spre care ne îndreptăm, aceea de a implementa reforma privind pensiile speciale, ținând cont de criteriile dure pe care le avem în PNRR, criteriul de sustenabilitate și cel de contributivitate. Criterii care sunt, așa cum am precizat, destul de dure pentru noi și ar presupune că legea se implementează în termenii în care este scrisă în PNRR.

Este un semnal bun pentru Comisia Europeană, care sunt convins că ne urmărește inclusiv toate declarațiile pe care le au liderii politici pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. Și din acest punct de vedere, e un pas important pe calea implementării reformelor, atât cea privind pensiile speciale, cât și legile ulterioare care vin pe această linie, a pensiilor, a salarizării bugetarilor, a guvernanței corporațiilor de stat, care sunt grele, dar foarte folositoare pentru România. Situațiile sunt total diferite (n.r – amintindu-i de faptul că și europarlamentarul Rareș Bogdan promitea desființarea pensiilor speciale în 30 de zile). Acum, în față avem un PNRR, un termen asumat și în spate și o sancțiune dură, dacă nu îl respectăm”, a declarat ministrul Marcel Boloș, la Puterea Știrilor.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că este gata să treacă legea pensiilor prin asumarea răspunderii în Parlament, dacă aceasta nu va fi aprobată înainte ca el să ajungă prim-ministru.

„Știți părea mea în ceea ce privește pensiile speciale. Sunt și un jalon, România nu are voie să piardă vreun euro din PNRR, cu atât mai puțin să piardă bani că nu a trecut jalonul și legea cu pensiile speciale”, a spus el la o conferință de presă în județul Neamț.

„Dacă ea va trece cât timp sunt președinte al Camerei nu e nicio problemă și avem deja feedback de la Comisie pe lege, că îndeplinește jalonul prins în PNRR. Dacă nu, și avem neîndeplinit acest jalon și voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în fața Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a mai spus Ciolacu.

Reforma sistemului public de pensii și aducerea în linie de contributivitate a tuturor pensiilor este prevăzută ca jalon în PNRR. Proiectul de lege a fost adoptat în primă cameră de Senat, urmând să ajungă în Camera Deputaților – decizională. Unul dintre amendamentele aprobate, depus de coaliţia de guvernare, spune că nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii. De asemenea, se introduce un impozit progresiv de până la 15%.

Astfel, venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%. Pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei. În plus, nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie. Însă Comisia Europeană a transmis că Guvernul trebuie să respecte toate observațiile făcute de specialiștii Băncii Mondiale.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL