Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, participă marţi, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare, potrivit reprezentanţilor ministerului.
Conform informaţiilor de pe site-ul Consiliului European, printre punctele importante de pe ordinea de zi se numără: Mecanismul de redresare şi rezilienţă, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, semestrul european, reuniuni internaţionale, finanţarea combaterii schimbărilor climatice etc.
În ceea ce priveşte Mecanismul de redresare şi rezilienţă, miniştrii de resort vor face bilanţul punerii în aplicare a mecanismului şi Consiliul va urmări să adopte decizii de punere în aplicare prin care să aprobe planurile de redresare şi rezilienţă modificate, prezentate de unele state membre, scrie Agerpres.
Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniştrii vor fi informaţi cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte impactul economic şi financiar al acestei agresiuni.
De asemenea, pe parcursul reuniunii, Consiliul va desfăşura un schimb de opinii cu privire la lecţiile învăţate din ciclul semestrului european din 2024.
Consiliul şi Comisia vor informa miniştrii cu privire la principalele rezultate ale reuniunii G20 a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale, care a avut loc la 25-26 iulie 2024.
Se preconizează aprobarea de către Consiliu a mandatului UE şi a declaraţiei către CMFI (Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional ) în vederea reuniunii G20 a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din 23-24 octombrie 2024 şi a reuniunilor de primăvară ale FMI.
Totodată, Consiliul va urmări să adopte concluzii privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice în vederea Conferinţei ONU din 2024 privind schimbările climatice, COP29, din 11-22 noiembrie 2024.
Un alt punct pe ordinea de zi vizează lista UE a jurisdicţiilor necooperante, iar Consiliul va urmări să aprobe concluzii privind revizuirea listei în scopuri fiscale. Miniştrii vor primi o actualizare periodică a listei pe baza lucrărilor Grupului de lucru pentru Codul de conduită (impozitarea întreprinderilor).
Preşedinţia va prezenta şi situaţia actuală a propunerilor legislative în domeniul serviciilor financiare. Miniştrii vor fi, de asemenea, informaţi cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte punerea în aplicare a actelor legislative ale UE din domeniul serviciilor financiare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News