Sute de tone de gunoi în amestec din care se scurg zemuri toxice sunt depozitate zilnic ilegal în Chitila, la stația de sortare a societății 3R Green, căreia, în urmă cu doi ani, APM Ilfov i-a refuzat autorizarea. De asemenea, DSP Ilfov a dat aviz de relocare tocmai din cauza nerespectării condițiilor de amplasament, a poluării și a contaminării mediului înconjurător.
Zilnic, locuitorii din Chitila, Rudeni, cartierele Pajura, Bucureștii Noi, Străulești, Militari Rezidence, zona Șoselei de Centură fac numeroase sesizări către autoritățile responsabile dar și către politicieni. Oamenii sunt îngroziți de ceea ce se întâmplă iar situația pare că a scăpat de sub control.
Mai mult decât atât, la marginea cartierelor bucureștene oamenii sunt amenințați să tacă, iar amenințările vin de la persoane influente care au un interes în zonă.
De spaimă că se vor îmbolnăvi și ei dar și copiii lor, localnicii au transmis printr-un număr imens de petiții un mesaj disperat, convinși fiind că doar publicarea în presă a acestei situații va duce la rezolvare. Deși au făcut numeroase demersuri către autorități, nimeni nu i-a ajutat în niciun fel.
Totodată, oamenii spun că au publicat fotografii și înregistrări în spațiul public cu munții de gunoaie dar că au fost amenințați sǎ-și vadă de treaba lor și să șteargă postările.
Ca urmare a protestelor făcute de oamenii disperați și speriați că se vor îmbolnăvi în propriile case din cauza poluării, autoritățile sanitare ale județului Ilfov au suspendat activitatea de la punctul de lucru al stației de sortare 3R Green situat în Chitila, sat Rudeni, Strada Fortului nr. 31 începând cu data de 29.10.2024.
Începând cu anul 2023 un grup de interese format din poluatorii de la 3R Green din Chitila împreună cu poluatorii de la Repsan Energy din Argeș a încheiat cu ADI București (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București) un contract ilegal de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere produse de bucureșteni, neavând la acel moment autorizații care să le permită această activitate și nici dotările corespunzătoare.
Deșeurile menajere în amestec produse de bucureșteni ajungeau la stația de sortare 3R Green din Chitila care nu avea dreptul, conform legislației în vigoare, să primească deșeuri în amestec ci doar carton, sticlă, plastic, colectate separat.
Ulterior deșeurile menajere amestecate cu lichide toxice erau trasportate la peste 140 km la Repsan Energy din Oarja, Argeș în vederea continuării tratării acestora.
Rezultatul a fost poluarea și contaminarea întregii zone din Chitila, Pajura, Sectorul 1 unde activează stația de sortare 3R Green dar și din perimetrul Oarja, Bradu, orașul Pitești din județul Argeș, unde erau transferate o parte din deșeurile plecate de la 3R Green.
La stația de sortare 3R Green din Chitila munții de gunoaie menajere îmbibate cu lichide toxice au ajuns la peste 10 metri înălțime iar ploile îi spală periodic iar șuvoaiele de ape contaminate se scurg pe terenurile din jur și în pânza freatică.
Sesizările făcute de cetățenii afectați de poluare s-au adeverit iar o primă măsură urgentă luate de autoritățile de sănătate publică a fost aceea de închidere a activității stației de sortare 3R Green din Chitila ca urmare a pericolului generat asupra populației.
România a fost notificată de Comisia Europeană pentru deficiențe privind tratarea mecano-biologică a deșeurilor și urmează să plătească sume importante ca și amenzi din buzunarul cetățenilor și din bani publici.
Mai mult, România riscă să fie chemată în fața Curții Europene de Justiție pe tema tratării deficitare a deșeurilor. Instituția care a fost delegată să rezolve aceste probleme pentru capitala României este ADI București, care, prin directorul executiv Dragoș Iordache, a decis să trimită deșeurile din București la stația de sortare 3R Green care nu avea dreptul să primească deșeuri în amestec ci doar plastic, sticlă, carton, colectate selectiv. În schimb, banii încasați de 3R Green sunt pentru deșeuri tratate.
Acesta este jocul economic cu deturnarea unor sume uriașe de bani de la primăriile de sector din București pentru 3R Green care doar mimează tratarea mecano-biologică a deșeurilor, încasând în schimb sume uriașe de bani.
Așteptăm cu interes informații și comunicate publice de la autoritățile care au făcut această importantă acțiune și măsurile stabilite pentru poluatori în vederea eliminării factorilor de mediu dăunători și a protejării sănătății publice.
Așa cum prevede legea, poluarea prin evacuarea, cu știință, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News