UPDATE 18:10
Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis deputatului PNL Florin Roman că nu era nevoie să depună niciun amendament la proiectul legii bugetului de stat pe 2024. „Era suficient cuvântul meu şi al preşedintelui dumneavoastră Nicolae Ciucă că taxele anul viitor nu se vor mări”, i-a mai spus liberalului şeful Executivului.
„Mi-aş fi dorit foarte mult să avem o dezbatere corectă, o dezbatere la comisii, la grupurile parlamentare, atât a celor care au creat această coaliţie, cât şi a celor din Opoziţie. Nimeni nu ştie adevărul absolut, dar pornim de la principiul, fiind reprezentanţii românilor în cel mai important forum al democraţiei, că suntem oameni de bună credinţă. Mi-aş fi dorit să am acest discurs, aceste dezbateri ca între colegi, ca şi prieteni şi cred că aveam şi eu foarte multe de spus în ceea ce priveşte iresponsabilitatea şi multe altele. Dar cu tot respectul instituţiei pe care o reprezentanţi, pentru că nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament. Sunt cuprins de spiritul sărbătorilor şi o să mă abţin. După manifestările de ieri şi după cele de astăzi, se pare că încep să cred ce se auzea pe holurile Parlamentului sau pe stradă, faptul că dumneavoastră v-aţi vacinat de 1.000 de ori ca să acoperiţi furăciunea lui Voiculescu şi se pare că v-a dăunat foarte mult”, a afirmar Marcel Ciolacu, în plenul reunit de miercuri.
El a mulţumit grupurile parlamentare ale UDMR, grupurilor minorităţilor naţional şi colegilor de coaliţie şi a subliniat că este „un buget pentru români”.
„Eu vă mulţumesc mult pentru votul dumneavoastră. Mulţumesc mult grupului minorităţilor, mulţumesc mult grupului UDMR. Este un buget pentru români, nu e un buget pentru politicieni. E un buget pe dezvoltare, acoperim investiile ca şi anul acesta sunt mai mari decât consumul. Nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc colegilor din coaliţie, în mod special preşedintelui Nicolae Ciucă”, a completat Ciolacu.
Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anuţat că au fost 299 de voturi „pentru şi 82 de voturi „împotrivă”.
UPDATE ora 17:15
Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anuţat că au fost 299 de voturi „pentru şi 82 de voturi „împotrivă”.
La votarea amendamentele la proiect, preşedintele partidului AUR George Simion a anunţat că parlamentarii formaţiunii părăsesc sala plenului reunit al Camerei şi Senatului şi nu votează bugetul pentru anul 2024, în semn de protest pentru că PSD şi PNL nu au acordat profesorilor majorarea de 40% promisă.
În replică, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis l-a întrebat pe Simion de ce aleşii de la AUR nu îşi votează propriul amendament şi i-a transmis că poate dacă ei votau amendamentele, atunci e posibil să le fi votat şi restul parlamentarilor.
Peste 20.000 de amendamente depuse, din care doar 962 au au fost admise, fiecare parlamentar a avut un minut pentru a-şi susţine amendamentul în plen.
De asemenea, plenul reunit al celor două Camere a respins, miercuri, amendamentul USR privind eliminarea pensiilor pentru primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene şi cel privind bugetul Capitalei, depus de Forţa Dreptei, prin care se solicita revenirea la bugetul iniţial al Capitalei.
n schimb, deputatul PNL Florin Roman anunţă miercuri că Parlamentul a adoptat articolul din legea bugetului, în care a depus amendamentul PNL, prin care blochează creşterea impozitelor şi taxelor în România, în 2024.
Totodată, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, un amendament al UDMR, pe care comisiile parlamentare îl respinseseră iniţial, şi care prevede alocarea a 10 milioane lei în bugetul Ministerului Educaţiei pentru iniţierea şi organizarea, din martie 2024, a derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române (PNSILLR).
UPDATE ora 11:00
Plenul Parlamentului s-a reunit pentru a finaliza dezbaterile şi votul pe marginea proiectului bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Marţi, comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale.
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate şi votează bugetul a început
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se vor finaliza dezbaterile şi se va da votul final pe proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 a început.
Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Şi-au înregistrat prezenţa 271 de parlamentari.
Ştire iniţială
Plenul Parlamentului se reuneşte, miercuri, pentru a finaliza dezbaterile şi votul pe marginea proiectului bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024.
Marţi, comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale.
Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024.
Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, arată proiectul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News