Bulgaria anunţă că o navă a sa este sechestrată în Marea Arabiei. Rebelii houthi revendică atacarea altor două nave

trafic maritim mare nava
Sursa foto: Nate Cheney on Unsplash

O navă cargo bulgară este sechestrată de joi în Marea Arabiei, la circa 380 de mile nautice de insula yemenită Socotra, a anunţat vineri guvernul de la Sofia, în timp ce rebelii houthi din Yemen au revendicat atacuri asupra altor două nave, relatează agenţia EFE.

Cargobotul bulgar „Ruen” are la bord 18 membri ai echipajului (din Bulgaria, Myanmar şi Angola) şi aparţine companiei bulgare de stat Navibulgar. Aceasta a pierdut contactul cu echipajul navei, telefoanele prin satelit fiind deconectate. Încă nu este clar dacă nava este sechestrată de piraţi sau de către rebelii houthi din Yemen.

Aceştia din urmă au revendicat vineri atacurile asupra a două nave portcontainer, ambele sub pavilion liberian, în apropierea coastelor Yemenului, pe ruta maritimă din Marea Roşie esenţială pentru comerţul mondial. La bordul celor două nave au survenit incendii după ce au fost lovite cu drone sau rachete.

Un purtător de cuvânt al rebelilor houthi, aliaţi ai Iranului, a spus în timpul unui marş de solidaritate cu poporul palestinian desfăşurat în capitala yemenită Sana’a că forţele navale ale insurgenţilor „au desfăşurat o operaţiune militară împotriva a două nave portcontainer (MSC Alanya şi MSC PALATIUM III) care se îndreptau către Israel”.

Dar conform portalului de monitorizare a traficului maritim Marine Tracker, cele două nave ar avea de fapt ca destinaţie portul saudit Jeddah.

Rebelii houthi, care controlează coasta vestică a Yemenului, au atacat în ultimele săptămâni mai multe nave comerciale şi au avertizat operatorii că orice navă ce se îndreaptă către Israel le poate deveni ţintă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: