Bulgaria: Opoziţia blochează tribuna parlamentului, protestând împotriva demolării unui monument 

Sursă foto: Twitter - X / Stella Ivanova

Partide de opoziţie bulgare au blocat joi accesul la tribuna parlamentului de la Sofia, ca protest faţă de înlăturarea şi mutarea săptămâna aceasta a unui monument ridicat în centrul oraşului în 1954 ca omagiu adus armatei sovietice, relatează agenţia EFE.

Protestul, care a împiedicat desfăşurarea şedinţei de plen, a fost organizat de mai multe partide, respectiv formaţiunea prorusă Vazrajdane (Renaşterea), Partidul Socialist Bulgar şi formaţiunea anti-sistem „Există un Astfel de Popor”, partide care împreună au 71 din cele 240 de mandate parlamentare.

„Este o profanare a istoriei noastre. Nu vom mai permite niciodată ca anarhia şi totalitarismul să guverneze ţara”, a clamat liderului partidului Vazrajdane, Kostadin Kostadinov.

Şi preşedintele bulgar Rumen Radev, foarte critic faţă de actualul guvern pro-occidental de la Sofia, a protestat faţă de înlăturarea monumentului. „Distrugerea barbară a monumentelor nu este doar o încercare de a şterge istoria, ci adânceşte conflictele în interiorul societăţii”, a reacţionat preşedintele.

Propunerea retragerii statuii a fost avansată în urmă cu trei ani de Bulgaria Democratică, o formaţiune politică pro-occidentală care în prezent susţine furnizarea de arme Ucrainei.

De atunci au loc dezbateri aprinse pe acest subiect, atât între partidele politice cât şi în societate, amplificate după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. În cele din urmă, autorităţile au început joi demolarea monumentului din centrul Sofiei, pe baza unei decizii a primăriei, care a invocat drept argument că sculptura din bronz este degradată şi reprezintă un risc pentru siguranţa publică.

Statuia, care va fi mutată într-un loc mai periferic al Sofiei, este a doua cea mai înaltă din Bulgaria şi reprezintă un soldat sovietic împreună cu combatanţi bulgari. Monumentul a fost vandalizat de mai multe ori în ultimii ani.

Rusia a calificat demolarea monumentului drept un „act barbar” şi a avertizat că Bulgaria „va plăti într-o zi scump” acest gest.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL