Educatia este procesul prin care o natiune isi asigura supravietuirea. In educatie strategiile pe termen lung sunt esentiale.Competentele decidentilor fac diferenta.Rezultatele sunt vizibile dupa minimum 12 ani de ciclu educational.
Orice decizie luata ieri sau astazi, fara analize serioase si validate de experti cu performante in domeniu poate deveni la fel de periculoasa pentru Romania precum o decizie strategica in domeniul sigurantei nationale.Istoria reformelor din educatie din anii 70 incoace ne ofera exemple relevante in sprijinul acestei abordari.
Singapore,Norvegia si Chile sunt exemple de success.Educatia costa bani. Performantele trebuie correlate cu costuri pe masura.In SUA un an de studiu costa in unversitati 35-40000 $, in UK 9000 Pounds in Romania cateva mii de lei.Daca deciziile in economie ne-au adus la saracie deciziile in educatie ne vor duce la disparitie ca natiune.
Cea mai mare gresala o reprezinta decizia de a stabili criterial pretului cel mai mic in licitatia pentru manualele scolare.Acestea trebuie sa fie la standarde de continut similare statelor member ale UE.Continutul trebuie subordonat unui curriculum asemanator tarilor pe care vrem sa le ajungem din urma.
Ce trebuie sa-I invatam pe copiii nostrii?Cum trebuie sa facem acest lucru?Care sunt competentele pe care trebuie sa le detina formatorii care implementeaza politicile educationale ale Romaniei pe urmatorii 12 ani? Cine decide si ce competente are?
Asa cum nu m-as urca intr-un avion condus de un performant tractorist nu mi-as educa nepotii intr-o tara in care curriculum-ul si manualele subordonate sunt aprobate de decidenti cu cumpetente indoielnice .Poti folosi ciment in loc de basalt la borduri.
Le schimbi la viitoarea campanie electorala.Sa folosesti material prost in educatie este la fel de nociv precum un vaccin netestat suficient.O tara in care plagiatul este discutabil,fara norme clare de evaluare,o tara unde cadre universitare sunt implicate in fraude intelectuale,o tara fara respect pentru competente,fara strategie in cercetare,o tara unde nu exista criterii clare de separare intre compententi si impostori, nu are nici un viitor.
Educatia este un cutit cu doua taisuri.Poate rezolva problemele Romaniei sau le poate acutiza.Depinde de cel care tine in mana cutitul!De competentele sale reale si nu de cele validate de hartii stampilate de entitati cu autoritate discutabila.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News