Burduja: Am cerut oficial CE, alături de omologii din Grecia şi Bulgaria, o uniune energetică funcţională

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că a cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia şi Bulgaria, un tratament corect şi o uniune energetică funcţională, el afirmând că nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie preţuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni. Ministrul arată că la solicitarea României, Greciei şi Bulgariei, care a fost deja acceptată de Comisia Europeană, vor prezenta situaţia şi vor cere măsuri la următoarea reuniune a miniştrilor energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie.

”Aşa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia şi Bulgaria, un tratament corect şi o uniune energetică funcţională. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie preţuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni”, spune ministrul, miercuri, într-o postare.

Burduja precizează că sunt două cauze, ”lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria şi Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria şi Slovacia; şi cererea suplimentară de energie din Republica Moldova şi Ucraina, care pune o presiune adiţională pe preţurile din regiunea noastră”.
”Am spus-o şi ieri la Varşovia, clar şi răspicat: respectăm obligaţiile europene comune ale pieţei unice, dar cerem drepturi egale. Fără energie sigură şi accesibilă nu poate exista dezvoltare. De preţul energiei depind bunăstarea cetăţenilor noştri şi competitivitatea economiei, salariile şi locurile de muncă. De aceea ne-am străduit în ultimii ani să menţinem preţurile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechităţile de pe piaţa europeană a energiei”, a afirmat ministrul Energiei.
El arată că, la solicitarea României, Greciei şi Bulgariei, care a fost deja acceptată de Comisia Europeană, vor prezenta situaţia şi vor cere măsuri la următoarea reuniune a miniştrilor energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie.
”Adevărul trebuie spus, iar România nu va tăcea în faţa nedreptăţilor”, declară Burduja.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: