Burduja, după ce a convocat comandament de iarnă, în aprilie: Nu vreau să-și facă niciun român vreo grijă

Sursa foto: Facebook - Sebastian Burduja

Revenirea bruscă a iernii a luat prin surprindere și autoritățile. Ministrul Energiei a convocat un comandament de iarnă la finalul căruia a anunțat că se așteaptă la creșterea consumului de curent și de gaze. România a ieșit în primăvară cu rezerve de doar 25% în depozitele de gaze, adică 0,8 miliarde m³ iar, comparativ, la sfârșitul lui martie 2024 cantitatea era dublă. Sebastian Burduja a precizat la Digi24 că România nu are în acest moment probleme cu depozitele de gaze naturale.

„Nu avem o problemă din perspectiva asigurării aprovizionării cu gaz, n-am avut-o nici în lunile trecute, dincolo de dezinformările promovate activ încă de anul trecut de unii competitori politici, extremiști, izolaționiști. Într-adevăr, noi am reînceput și ciclul de injecție și chiar și în aceste zile destul de friguroase, tot sunt cantități care se injectează în anumite depozite, mai ales în cele mari, de la Urziceni, de exemplu, sau de la Bilciurești, astfel încât să ne putem deja pregăti pentru iarna viitoare. Almiteri, sunt și depozite din care extragem, cum este Sărmășelul, a declarat ministrul Energiei la Digi24.

Prețurile „sunt ceva mai mari”

„Deci nu vreau să-și facă niciun român vreo grijă”, a subliniat Sebastian Burduja. „Nu există o problemă din perspectiva disponibilității rezervelor de gaz, pentru că la aceste situri se adaugă și producția internă, care e la un nivel foarte bun, România devenind încă de anul trecut producătorul numărul unu din Uniunea Europeană și urmând, așa cum știm, să-și consolideze masiv această poziție prin gaze din Neptun Deep, undeva pe finalul anului viitor, început de 2027”.

Referitor la prețurile la gaze, ministrul Energiei a spus că „sunt ceva mai mari” când România apelează la importuri, dar nu există diferențe semnificative.

„Prețurile sunt, sigur cele comerciale, de piață. Atunci când există un surplus din producție, plus nivelul magazinat, prețurile sunt ceva mai mici. Atunci când temperatura este foarte scăzută și România apelează și la importuri, sigur, prețurile sunt ceva mai mari, dar nu sunt diferențe atât de semnificative. Important este încă o dată să asigurăm această furnizare a gazului în condiții tehnice corecte și acesta este scopul acestui comandament de iarnă, să ne asigurăm și pentru gaz și pentru energie electrică, faptul că nu sunt probleme la clienții finali și de altfel, vestea bună pot spune este că, așa cum au promis, operatorii de distribuție au rezolvat toate incidentele apărute ieri pe parcursul zilei erau, erau de exemplu, copaci căzuți peste liniile de medie sau de joasă tensiune, deci, la această oră nu există niciun fel de probleme la clienții finali, cu excepția, sigur, deranjamentelor punctuale care apar în fiecare zi.

Cât vor crește facturile la energie

Sebastian Burduja a spus, referitor la facturile la energie, că le recomandă românilor să aleagă un furnizor cu prețuri competitive, iar pentru persoanele vulnerabile va fi prezentat un mecanism care va fi prezentat public în luna iunie.

„Eu prefer să mă uit la ofertele mai mici, cum sunt cele de la Hidroelectrica și asta le recomand tuturor românilor, să aleagă un furnizor cu prețuri competitive. Cel puțin pentru acei români care au un consum de peste 300 kilowați oră, veștile sunt destul de bune, în sensul în care s-ar putea să plătească chiar mai puțin de la 1 iulie. Pentru ceilalți, cei care sunt în sărăcie energetică, în stare de vulnerabilitate, este mecanismul prevăzut deja de ordonanța șase de anul acesta, mecanism a care lucrează Ministerul Muncii pentru a defini toate detaliile și care până la mijlocul lunii iunie va fi prezentat public asumat, astfel încât să nu existe români care să nu-și permită pur și simplu plata acestor facturi”, a spus ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a subliniat că în privința gazului nu există vreo problemă, „pentru că mecanismul asigură o plafonare de la prețul de producție, deci la producător, pe tot lanțul, cu tarife necesare până la clientul final”.

„La prețul plafonat, producătorii au încă o marjă de profit, deci nu-i punem în dificultate. Iar furnizorul, cum să spun, cumpără acest gaz la un preț de asemenea plafonat și deci nu anticipăm să vină pentru compensări de la bugetul de stat”, a mai spus Sebastian Burduja.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: