Moneda americană înregistra joi o scădere accelerată, pierzând peste 2,6% în raport cu euro, după războiul comercial lansat de preşedintele Donald Trump prin noile taxe vamale, care a provocat îngrijorări cu privire la economia americană, o mişcare pe care moneda unică nu a mai văzut-o după 2015, potrivit Bloomberg, transmite Agerpres.
În jurul orei 11:15 GMT, dolarul era în scădere cu 1,82% în raport cu moneda euro, care era cotată la 1,1055 dolari, după ce anterior a ajuns chiar la 1,1144 dolari, cel mai scăzut nivel pentru moneda americană după luna septembrie 2024.
Moneda americană s-a depreciat cu 1,13% şi în raport cu lira sterlină, care era cotată la 1,3156 dolari, şi cu 1,76% în raport cu yenul japonez, în condiţiile în care un dolar era cotat la 146,65 yeni.
„Deprecierea dolarului sugerează că investitorii percep un risc mai important decât se preconiza pentru creşterea economiei americane, ceea ce ar putea constrânge Rezerva Federală (Fed) să reducă dobânzile mai puternic decât preconiza iniţial”, explică Ricardo Evangelista, director la ActivTrades.
Însă dobânzile mai mici ale Fed fac dolarul mai puţin profitabil pentru investitori, astfel că aceştia sunt stimulaţi să renunţe la această valută.
În paralel, „operatorii anticipează o înmulţire a măsurilor de relansare bugetară în Europa, ceea ce aduce un sprijin suplimentar pentru moneda unică”, adaugă analistul.
Acțiunile au scăzut pe Wall Street. Tarifele radicale ale lui Donald Trump provoacă o undă de șoc pe piețele mondiale
Acțiunile se prăbușesc joi pe Wall Street, la începutul ședinței de tranzacționare, în timp ce comercianții din New York își dau verdictul cu privire la noul război comercial declanșat de Casa Albă noaptea trecută, potrivit The Guardian.
În timp ce clopoțelul de deschidere a sunat la bursa din New York, media industrială Dow Jones, care urmărește 30 dintre cele mai mari companii americane, a scăzut rapid cu 1 137 de puncte, sau 2,7%, până la 41 087 de puncte.
Nike este cea mai mare cădere, alunecând cu peste 10%, în timp ce Amazon și Goldman Sachs au scăzut ambele cu aproximativ 6%.
Indicele mai larg al acțiunilor S&P 500 alunecă și el în jos – a scăzut cu 3,3% în primele tranzacții.
Indicele Nasdaq, axat pe tehnologie, este afectat, cu o scădere de 4,5%.
Această evoluție urmează pierderilor puternice de pe piețele din Asia-Pacific de astăzi, unde indicele principal al acțiunilor din Vietnam a scăzut cu 6,8% după ce mărfurile vietnameze au fost afectate de un nou tarif de 46%.
Piețele europene sunt și ele pe roșu, indicele FTSE 100 din Regatul Unit scăzând acum cu 1,6% sau 138 de puncte, la 8469 de puncte.
Piețele au fost zguduite de noile tarife vamale ale lui Donald Trump, despre care se preconizează că vor afecta perspectivele de creștere globală și inflația.
Chris Iggo, Chief Investment Officer pentru Core Investments la AXA, explică:
Pachetul cuprinzător de tarife s-a situat la limita superioară a așteptărilor și, potrivit analiștilor, va crește tarifele efective pentru importurile în SUA între 20 % și 25 %.
Tarif suplimentar de 10% la toate importurile SUA
Ofensiva protecţionistă a Casei Albe, fără precedent după anii 1930, se traduce printr-un tarif suplimentar de 10% la toate importurile şi prin majorări pentru ţările considerate deosebit de ostile în materie comercială. Astfel, mărfurile din UE vor fi vizate de taxe de 20%, în timp ce tarifele pentru Japonia şi Elveţia au fost fixate la 24%, respectiv 31%.
Vizate în mod special, produsele chineze vor fi vizate de noi taxe la import de 34%, care se vor adăuga tarifelor vamale suplimentare de 20% introduse deja de Washington. Asta riscă să afecteze creşterea economică a Chinei, susţin analiştii, ceea ce explică de ce joi dolarul s-a apreciat cu 0,3% în raport cu yuanul chinez, cursul de schimb fiind de 7,2952 yuani pentru un dolar.
„Fără măsuri de compensare pe partea bugetară, nici scăderi de impozite şi nici o relansare semnificativă a creşterii, economia americană va absorbi şocul fără nici-un amortizor”, avertizează Stephen Innes, analist la SPI AM.
Şi asta fără a lua în calcul, eventualele represalii ale ţărilor vizate de tarifele lui Trump.
„Dacă Trump va reuşi sau nu să mute producţia în SUA, un astfel de demers are nevoie de timp”, subliniază la rândul său Michael Pfister, analist la Commerzbank, iar „între timp, SUA vor trebui să importe produse mai scumpe”.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News