Bușoi: Proiectele din Sănătate ar fi trebuit să fie ultimele luate în calcul pentru a fi tăiate din PNRR

ITRE Committee - Public Hearing on the Net Zero Industry Act

Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi spune la RFI că are un semn de întrebare legat de modul în care au fost selectate proiectele din Sănătate care să fie tăiate de la finanțarea din PNRR.

România pierde 740 de milioane de euro, fonduri nerambursabile din PNRR, destinate modernizării a șase spitale din țară. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizează că unitățile sanitare respective vor fi modernizate cu bani de la Banca Europeană de Investiții, adică împrumuturi rambursabile.

Cristian Bușoi declară că ”nu e vina nici a Comisiei Europene, nici a Guvernului României, nici a Ministerului Sănătății că va trebui ca PNRR să fie diminuat cu 2,1 miliarde, este strict legat de creșterea PIB și de regulamentul european privind Planul de Reziliență și Redresare. Din 27 de state membre, 21 vor trebui să-și diminueze banii pe care-i primesc din această facilitate (…). Evident, atunci când ne uităm ce proiecte ar trebui să fie reduse din PNRR, cred că proiectele în Sănătate ar fi trebuit să fie ultimele luate în calcul pentru a fi tăiate. Aici, e o problemă, pentru că ar fi trebuit să fie mai convingătoare argumentația privind necesitatea de a păstra toți banii destinați proiectelor în Sănătate”.

Eurodeputatul PNL spune că are un semn de întrebare în acest caz: ”Am totuși un semn de întrebare, de ce au fost considerate proiecte mai puțin mature proiectele unor administrații publice locale care au pornit deja procedurile de licitație și care au dovedit în trecut că au capacitatea de a absorbi bani europeni și dau exemplul județului Alba, pot da exemplul Brașovului, inclusiv spitalul MAI Gerota (…). Pe de altă parte, rămân pe listă și sunt considerate a fi mai realizabile până în 2026 proiecte care nu au început încă procedurile de licitație și care sunt mai complexe decât Alba sau Brașov, dacă dau un singur exemplu, spitalul de la Neamț”.

 

epp group

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL