Coaliția PSD-PNL a decis, într-un final, asupra comasării alegerilor. Cele două partide au agreat în ședința de miercuri că vor face o listă comună pentru europarlamentare și le vor comasa cu localele, pe 9 iunie (pentru cei din diaspora, 8 și 9 iunie). Alegerile prezidențiale vor fi în septembrie, iar parlamentarele pe 8 decembrie.
Liderii PSD și PNL au precizat că președintele Klaus Iohannis a fost informat despre strategia Coaliției, fără a da alte detalii.
Așadar, calendarul electoral și strategia prezentate de Ciucă și Ciolacu:
-alegerile europarlamentare și locale vor fi comasate și se desfășoară pe 9 iunie;
-PSD și PNL vor candida pe liste comune la alegerile europarlamentare;
-fiecare partid va avea candidați proprii la alegerile locale, nefiind excluse alianțe punctuale în teritoriu;
-alegeri prezidențiale în septembrie – date avansate: 1-15 septembrie sau 8-22 septembrie;
-alegeri parlamentare în decembrie;
În privința unei alianțe și după europarlamentare și un candidat comun PSD-PNL pentru prezidențiale, Ciolacu și Ciucă au spus că aceste decizii se vor lua abia după alegerile europarlamentare.
O discuție despre un prezidențiabil comun, după 10 iunie
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au evitat să răspundă clar despre un prezidențiabil comun în septembrie, susținând că o discuție după cum se vor poziționa cele două partide se va lua după alegerile europarlamentare și locale
„Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi să spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a spus Marcel Ciolacu.
„Va fi o decizie care se va lua în forurile de conducere ale partidului”, a spus și Nicolae Ciucă.
Ce presupune comasarea alegerilor: câte buletine de vot vor primi alegătorii
În țară, fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Buletinele sunt:
unul pentru lista de europarlamentari;
unul pentru primar;
unul pentru lista consiliului local;
unul pentru președintele consiliului județean;
unul pentru lista consiliului județean.
În București, lucrurile se complică puțin, fiecare votant va primi 5 buletine de vot.
Buletinele sunt:
unul pentru lista de europarlamentari;
unul pentru primarul de sector;
unul pentru consiliul local al sectorului;
unul pentru primarul general al municipiului București;
unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Ciucă, despre comasare: O decizie care vizează stabilitatea țării
Preşedintele PNL, Nicoale Ciucă, a declarat, miercuri seara, la Parlament, că partidul, în ședința Biroului Politic Național de miercuri, a mandatat executivul partidului să discute în Coaliție și să agreeze această formare de comasare a alegerilor europarlamentare cu listă comună și a alegerilor locale prin forțe proprii la nivelul fiecărei filiale.
„A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, responsabilitate politică ce vizează stabilitatea țării, ce vizează coerența actului de guvernare și, desigur, ține cont de interesul cetățenilor României și contextul de securitate
Considerăm că prin această asumare responsabilă pentru stabilitatea și coerența actului de guvernare, în această perioadă, nu ne putem permite să fragilizăm tot ceea ce ține de stabilitatea țării, pentru micile orgolii politice, care să fractureze tot ceea ce ține de îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am asumat în fața românilor”, a spus Ciucă.
Ciolacu, despre comasare: Numai cele două partide se pot uni și pot face față unui val extremist
„Știm cu toții istoricul acestei Coaliții. Faptul că România, cu toate crizele suprapuse, se afla și în fața unei crize sociale. Nici atunci, nici acum nu am nicio reținere de a ne angaja în acest proiect politic”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu.
„Trebuie să facem diferența între a fi un om politic și un om de stat. Am dovedit și în PNL, și în PSD că putem să luăm decizii pentru România în primul rând”, a completat premierul.
Liderul social-democrat spune că o putere politică, pentru a fi credibilă trebuie să fie votată de cât mai mulți români. Localele atrag cel mai numeros electorat. Comasarea nu e împotriva democrației, e un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor, a justificat Marcel Ciolacu decizia listelor comune și a comasării alegerilor.
„Am decis să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Este evident că numai cele două partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două formațiuni politice nu se poate angaja singură în această luptă. E vorba de stabilitate, coerență, asumare și de drumul României în viitor”, a punctat Ciolacu.
Sondajul pe baza căruia s-a decis comasarea
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, relevă sondajul pe baza căruia PSD şi PNL discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune, sondaj realizat de Avangarde, la comanda celor două partide. Acelaşi sondaj mai arată că PSD ar obţine 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul european, iar PNL 20%. urmat de AUR cu 18 % şi de Alianţa Dreapta Unită, cu 15%.
La întrebarea ”Dumneavoastră personal sunteţi de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 35% nu sunt de acord, iar 12% nu pot aprecia sau nu răspund.
O altă întrebare a fost: ”Viitorul Guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituţională şi stabilitate politică?”, 66% răspunzând afirmativ, 21%, negativ, iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund.
În ceea ce priveşte intenţiile de vot la europarlamentare, 31% ar vota PSD, 20% – PNL, 18% – AUR, 15% – Alianţa Dreapta Unită, SOS România – 8%, UDMR – 5%, REPER – 2%, alte partide – 1%.
Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 19 – 20.02, pe un eşantion de 950 de subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News