Calendarul alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie 2024

Ziua de 30 aprilie este data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale. Tot la 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi a candidaţilor independenţi. De asemenea, până la data de 1 mai 2024, BEC trebuie să aducă la cunoştinţă publicului declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la alegerile europarlamentare, prin publicare pe site-ul propriu, conform Calendarului acţiunilor privind alegerile locale şi parlamentare din 9 iunie 2024.

Calendarul acţiunilor privind alegerile locale şi parlamentare din 9 iunie 2024 este reglementat de Hotărârea de Guvern nr. 199/2024 privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile locale şi europarlamentare. Astfel, la 12 martie 2024 a început perioada electorală, 10 aprilie 2024 fiind data limită pentru depunerea şi înregistrarea candidaturilor la alegerile pentru europarlamentare. Campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00, conform https://www.roaep.ro/ şi gov.ro.

În 2024, în România se desfăşoară patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie. Printre motivele invocate de legiuitor pentru comasarea celor două rânduri de alegeri, se numără: o mai mare reprezentativitate a membrilor din România în Parlamentul European şi consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană; evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la europarlamentarele din 2019 şi pentru prevenirea apariţiei unor disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea procesului electoral din străinătate; crearea premiselor ca un număr cât mai mare de alegători să se prezinte la urne; reducerea perioadei electorale, în condiţiile în care, în România, în anul 2024, se vor desfăşura 4 tipuri de scrutinuri electorale etc, conform OUG nr. 21/2024.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: