Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care defineşte noţiunea de înstrăinare părintească şi instituie măsuri

Camera Deputaţilor
Sursa foto: Facebook/ Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care defineşte noţiunea de înstrăinare părintească, stabileşte modalităţile în care aceasta poate fi constatată, efectele juridice ale constatării existenţei înstrăinării părinteşti, urmând a fi instituite măsuri în contextul creşterii numărului de dispute judiciare între părinţi cu privire la exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, cu privire la modalitatea de păstrare a relaţiilor personale între copii şi părintele cu care aceştia nu locuiesc în mod constant, cât şi cu privire la stabilirea modului în care fiecare dintre părinţi va contribui la cheltuielile de creştere şi educare ale copilului. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor dispoziţii din Legea nr. 272/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Potrivit expunerii de motive a iniţiativei de lege, demersul legislativ vizează definirea noţiunii de înstrăinare părintească, stabilirea modalităţilor în care aceasta poate fi constatată, efectele juridice ale constatării existenţei înstrăinării părinteşti, urmând a fi instituite măsuri în contextul creşterii numărului de dispute judiciare între părinţi cu privire la exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, cu privire la modalitatea de păstrare a relaţiilor personale între copii şi părintele cu care aceştia nu locuiesc în mod constant, precum şi cu privire la stabilirea modului în care fiecare dintre părinţi va contribui la cheltuielile de creştere şi educare ale copilului.

„înstrăinare părintească – formă a violenţei psihologice prin care unul dintre părinţi sau persoanele prevăzute la art.4 lit. c) şi d), în mod intenţionat, urmărit sau asumat şi apropriat, generează, acceptă sau foloseşte o situaţie în care copilul ajunge să manifeste reţinere sau ostilitate, nejustificate sau disproporţionate faţă de oricare dintre părinţi”, arată proiectul de lege.

„părinte/persoană care înstrăinează – părintele/persoana care se face responsabil/reponsabilă de existenţa unei situaţii de înstrăinare părintească”, mai indică sursa citată.

Propunerea legislativă mai prevede că „părinte înstrăinat – părintele faţă de care copilul manifestă reţinere sau ostilitate, nejustificate sau disproporţionate”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: