Campania pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat. Ce riscă românii care continuă propaganda electorală

Sursa foto: Pinterest

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025, pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începută în 4 aprilie, s-a încheiat sâmbătă, 3 mai, la ora 07:00.

Începând cu momentul încheierii campaniei, legislația interzice orice formă de propagandă electorală, inclusiv:

  • afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice de orice tip care se referă la aceste alegeri;
  • difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegeri, în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
  • sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați;
  • transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot;
  • acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opțiuni de vot.

Cei care încalcă aceste reguli riscă sancțiuni între 1.000 și 2.500 de lei, potrivit Legii 370/2004 și pot fi sancționați de Poliția Română, Jandarmerie, Poliția de Frontieră sau Poliția Locală, notează gândul.ro.

În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe de la data validării rezultatelor primului tur de către Curtea Constituțională a României și se va încheia pe 17 mai, la ora 07:00, fiind aplicabile regulile prevăzute în Hotărârea AEP nr. 9/2025.

Mai multe reguli cu privire la desfășurarea campaniei electorale au fost stabilite prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 54D/26.03.2025, privind unele măsuri pentru buna desfășurare a campaniei electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, document care poate fi consultat AICI.

Alegerile prezidențiale 2025 au loc duminică, de la ora 07:00 la ora 21:00, în 18.979 de secții de votare din țară.

Românii care la aceste alegeri prezidențiale se află în străinătate au putut vota începând de vineri. Votul în cele 965 de secții din diaspora se încheie duminică, la 21:00, ora României.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: