Când politica devine un circ mediatic. Ce au în comun USR și AUR

robert manea

Timișorenii au fost de curând martorii unei scene penibile în care politica a fost transformată într-un circ mediatic dezolant. Incidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri, când partidele şi alianţele politice au lipit afişe pe panourile electorale din centrul oraşului Timişoara.

Reprezentanţii Partidului Republican şi cei ai AUR, care sunt în alianţă, i-au luat la întrebări pe cei de la Alianţa Dreapta Unită, iar la un moment dat viceprimarul USR, Ruben Laţcău, s-a îmbrâncit cu cei care au pornit scandalul. Imagini cu viceprimarul Ruben Laţcău au fost publicate pe pagina de Facebook a lui Marian Cucşa, preşedintele Partidului Republican. În aceste imagini se vede cum Laţcău şi-a pierdut cumpătul în faţa celor de la AUR şi de la Partidul Republican.

Politica străzii la USR și la AUR

Comportamentul violent din partea reprezentanților partidelor care participă la alegeri nu are ce căuta într-o democrație. Asta pentru că deși conflictul este o jumătate a politicii, acesta se rezolvă în democrațiile consolidate prin dialog și dezbateri civilizate, nu prin îmbrânceli și amenințări în stradă.

În loc să promoveze dezbateri constructive și să ofere soluții pentru problemele orașului, AUR și USR au ales să se angajeze într-un spectacol de prost gust, într-un oraș cu tradiție și cultură, cum este Timișoara. Apelul la o campanie civilizată, lansat chiar înainte de startul campaniei electorale, a fost ignorat cu nonșalanță de către cei implicați în acest incident.

Deși grav, USR și AUR nu sunt la primele incidente de acest fel. Amintim că membri celor două partide au fost implicate în îmbrânceli similare chiar în clădirea legislativului din România. Parlamentul este locul în care disensiunile politice se rezolvă pașnic, prin dialog. Anul trecut doi membri ai Camerei Deputaților, deputatul AUR Dan Tanasă și deputatul USR Victor Ilie, au fost protagoniștii unei scene similare cu cea de la Timișoara. Tanasă, care, culmea, se află în prezent pe lista AUR la alegerile europarlamentare de anul acesta, l-a acuzat pe deputatul USR Victor Ilie că a pus mâna pe el şi i-a spus „mă gunoiule, mă”.

În 2021, Tănasă a fost la un pas să se ia la bătaie cu un alt parlamentar USR-PLUS, Silviu Dehelean. Tănasă „s-a remarcat” printr-un limbaj vulgar: „Ce mă, păduche, cum adică vii tu să mă ameninți pe mine, că ce, nu înțeleg! Bă, dispari mă de aici, tu auzi ce îți spun? Dispari mă de aici. E un păcălici! Băi, îți ordon să dispari din fața mea, tu nu auzi ce îți zic? Nu mai strica aerul aici, dispari! Îți ordon să faci pași înainte!”.

Comportamentul suburban al celor două partide, deși îngrijorător, nu ar trebui să ne surprindă neapărat. Motivul este legat de originea celor două formațiuni. Atât USR, cât și AUR sunt partide de protest, iar protestul este principala armă politică folosită de-a lungul timpului de cele două. Mai exact, de-a lungul timpului, strategia politică a USR și AUR a fost să se cațăre pe marile scandaluri și proteste din țară, încercând în felul acesta să se legitimeze și să beneficieze de un avantaj electoral.

În aceste condiții scandalul dintre USR și AUR la Timișoara reprezintă doar o continuare a tipului de politică făcută de cele două partide – o politică care nu este în interesul cetățeanului.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: