Candidați controversați la alegeri: condamnați penali, conspiraționiști, scandalagii

Sursa foto: wirestock on Freepik

Alegerile de pe 9 iunie 2024 propun mai mulți candidați controversați, care vor să intre în Parlamentul European sau în primării. Unii dintre ei încearcă să revină la putere după scandaluri cu justiția, alții urmăresc să-și păstreze fotoliile sau să se aboneze la banii statului.

Dan Diaconescu

Dan Diaconescu, cu 3 ani de închisoare, vrea să candideze pentru Parlamentul European, pe 9 iunie 2024. Acesta va candida cu partidul Alianța Românilor Digitali. Fostul patron OTV a fost condamnat, în 2015, la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru șantaj, dintre care a executat doar 3 ani. În prezent, Diaconescu este anchetat pentru sex cu minore și riscă o altă condamnare de peste 10 ani.

Dan Diaconescu a mai avut experiențe politice, după ce în 2011 a înființat Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD). PPDD a reușit intrarea în Parlament cu circa 14%, la alegerile din 2012, exploatând telespectatorii OTV care credeau toate teoriile conspirației promovate de Diaconescu. De asemenea, PPDD a avut zeci de primari, sute de consilieri județeni și mii de consilieri locali. Partidul lui Diaconescu a fuzionat cu UNPR, în 2015.

În 2024, Diaconescu nu mai are de partea sa acei telespectatori slab instruiți care să-l creadă și să-l urmeze. În prezent, Diaconescu este celebru pentru anii de pușcărie și scandalul cu minore.

Marian Vanghelie

Marian Vangelie, fostul primar al Sectorului 5 din București, vrea să revină la primărie. Vanghelie a fost deja condamnat, în primă instanță, la 11 ani de și 8 luni de închisoare, într-un dosar de corupție. Dosarul acestuia tergiversează prin instanțe și ar putea chiar să scape dacă justiția nu se grăbește să dea hotărârea definitivă.

Vanghelie a condus Primăria Sector 5 între 2000 și 2016. Procurorii DNA l-au scos din primărie cu un dosar de corupție, care nici astăzi nu a primit o hotărâre definitivă. Fostul edil anunță că dosarul său este prescris, chiar dacă el nu și-a dorit acest lucru. Deși procurorii îl acuză de atâția ani, se pare că nu reușesc să demonstreze și vinovăția fostului primar. Vanghelie a stat în arest preventiv și rămâne celebru și pentru greșelile gramaticale.

Marian Vanghelie, cândva lider PSD, ar putea candida independent și va trebui să lupte cu fiul lui Piedone. Cristian Popescu Piedone, actualul primar din Sectorul 5, ar vrea să-i lase „moștenire” primăria chiar fiului său.

Fiul lui Piedone

Tot în Sectorul 5, Vlad Piedone, fiul actualului primar al sectorului, vrea să se așeze pe scaunul de primar. Cristian Popescu Piedone va candida la Primăria București și și-ar dori ca fiul său să câștige Sectorul 5.

Vlad Piedone este odrasla unui politician mediocru, fără nicio realizare în politică. Vlad Piedone are chiar și dificultăți de exprimare, iar pe rețelele de socializare publică mesaje patetice pentru mamă și soție.

În 2020, Vlad Piedone a reușit să obțină un mandat de deputat pe lista PSD Suceava, fiind impus de la București. Vlad Piedone Popescu a vorbit doar de 2 ori în plenul Parlamentului, în total 1 minut și 39 de secunde. Acesta a reușit să strângă peste un milion de lei în conturi și an de an vinde mașini cu valoarea de zeci de mii de euro. În 2023, tatăl său i-a donat mai multe mașini de colecție, pentru a nu risca să le piardă în dosarul în care era anchetat.

Familia Piedone se comportă de parcă Sectorul 5 ar fi o proprietate privată, iar opțiunea cetățenilor nici nu ar conta.

Mohammad Murad

Pe lista cu candidați controversați se află și Mohammad Murad, care va candida cu AUR pentru funcția de președinte de Consiliu Județean Constanța. În 2020, acesta și-a asumat candidatura independentă la Primăria Mangalia, însă cu susținerea PSD. La vremea respectivă, a fost învins și a rămas în afara politicii.

Pentru campania din urmă cu 4 ani, Mohammad Murad s-a ales cu un dosar penal pentru că a distribuit pliante CEC inscripționate cu suma de 10.000 de lei. Acesta le promitea cetățenilor această sumă dacă îl votau. De asemenea, un apropiat al lui Murad a fost prins de polițiști cu suma de 160.000 de lei în mașină, fiind suspect de cumpărare de voturi.

Mohammad Murad este un om de afaceri de origine libaneză. Acesta a venit în 1982 în România pentru a studia medicină, iar după 1989 a intrat în afaceri, reușind să exploateze toate slăbiciunile unui stat destabilizat. În prezent, Murad are investiții în țara noastră de peste 200 de milioane de euro, majoritatea în turism.

Mohammad Murad este apropiat de Dan Diaconescu. Anchetatorii au dezvăluit că Dan Diaconescu primea camere gratuite în hotelurile lui Murad, unde aveau loc petrecerile cu minore. Omul de afaceri a fost deja audiat ca martor în dosarul „sex cu minore”. Într-o declarație ipocrită, Murad spune că vrea „România familiei”.

AUR și discursul anti-UE

AUR este un partid care s-a făcut remarcat cu negaționismul din timpul pandemiei. Chiar dacă au trecut 4 ani, AUR nu a renunțat la conspiraționiști și propune mai mulți candidați controversați.

Europarlamentarul Cristian Terheș va fi pe lista AUR la alegerile europarlamentare. În 2019, a câștigat primul său mandat pe lista PSD. Terheș s-a remarcat cu un discurs anti-UE (deși e plătit chiar de UE), împotriva măsurilor din pandemie și mai ales împotriva comunității LGBT. Acesta s-a remarcat de mai multe ori cu declarații homofobe, considerând că homosexualitatea este „păcatul”.

Mugur Mihăescu, actorul din serialul „Vacanța Mare”, va candida și el pentru Parlamentul European, pe lista AUR. În perioada comunismului, Mihăescu a fost recrutat de Securitate pentru a-și turna apropiații. De asemenea, actorul a fost împotriva vaccinului Covid19 și a participat la protestele împotriva măștii sau vaccinului.

SOS România

SOR România are șanse să depășească pragul de 5% pentru a intra în Parlamentul European. Senatoarea Diana Șoșoacă nu a prezentat lista partidului pentru alegerile europarlamentare. Însă e suficient doar trecutul Dianei Șoșoacă pentru a anticipa că va veni cu candidați controversați: anti-vaccin, anti-Ucraina, anti-UE. SOS România este un al partid conspiraționist.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: