Candidează prim-ministrul Ciolacu la prezidențialele din 2024? 

Administrația Prezidențială
Administrația Prezidențială. Sursa foto: ZIUACONSTANTA.RO

Invitat la „Puterea Știrilor”, directorul INSCOP Research, politologul Remus Ștefureac, a precizat că în acest moment este prematur să vorbim despre o eventuală candidatură a proaspătului premier desemnat Marcel Ciolacu la prezidențialele din 2024. El a subliniat, de asemenea, că „este o diferență de calibru” între Marcel Ciolacu și Viorica Dăncilă, ultimul premier PSD care a candidat din această postură la prezidențiale.

„Candidatura la prezidențiale nu este o chestiune atât de simplă, mai ales în contextul în care urmează încă un an și jumătate de guvernare. Dacă ne uităm în sondajele de opinie, încă nu se conturează foarte clar un candidat din interiorul partidelor politice, mă refer la lideri cu suficientă tracțiune. Mai degrabă prevăd candidaturi din afara partidelor, poate apropiate de partide, dar din afara acestora. Deci cred că e prematur să vorbim despre așa ceva”, a afirmat Remus Ștefureac.

Pe de altă parte, politologul a subliniat că nu se poate compara situația lui Marcel Ciolacu cu cea a Vioricăi Dăncilă, și ea candidată PSD la prezidențiale tot din postura de premier, pentru că cei doi „sunt lideri de calibre diferite”.

„Cred că PSD va dori, totuși, dacă își va asuma o candidatură, să meargă pe o formulă câștigătoare. Viorica Dăncilă nu cred că a sperat vreun moment în mod serios să câștige alegerile prezidențiale, iar dacă domnul Ciolacu, în acest caz, va avea incertitudini foarte mari cu privire la câștigarea alegerilor, cred că va prefera să nu ia o asemenea decizie.

În acest moment nu, dar sigur, depinde foarte mult și de modul în care vor arăta lucrurile în proximitatea selectării vitorilor candidați. Dacă popularitatea domnului Ciolacu va crește semnificativ, să spunem, în următoarea jumătate de an, poate chiar în următoarele opt luni, nouă luni, atunci sigur că poate fi luată în considerare o astfel de opțiune. Așa cum îl percep eu pe dl. Ciolacu, este un lider extrem de pragmatic, calculat și cred că va lua o asemenea decizie în condițiile în care va ști că are o șansă. Altfel. dl. Ciolacu este un lider foarte vechi în PSD și știe foarte bine că orice lider PSD care pierde alegerile prezidențiale nu șfârșește neapărat foarte bine”, a punctat el.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL