Caracatița din jurul lui Mircea Geoană: securiștii, corupții și milionarii

Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Mircea Geoană și-a construit o întreagă rețea de milionari, corupți și securiști care l-au ajutat să obțină funcții importante în cariera sa politică. Imediat după Revoluția din 1989, Mircea Geoană a fost ajutat de reprezentanții fostului regim Ceaușescu să obțină funcții în stat și să aibă succes politic. Deși acesta se consideră, în 2024, un candidat independent, trecutul său politic arată că e controlat de un grup de securiști, corupți și milionari.

Iliescu și securiștii

Primii pași ai lui Geoană în politica românescă au fost făcuți chiar în martie 1990, când s-a angajat la MAE cu funcția de secretar III. Acesta a fost ajutat de Ion Iliescu să intre în minister și apoi tot Iliescu l-a trimis ambasador în SUA, în 1996. Ion Iliescu îi era dator lui Ioan Geoană, tatăl politicianului.

În 1989, când a avut loc Revoluția, tatăl lui Mircea Geoană era general și deținea funcția de șef al Comandamentului Apărării Civile, cunoscând toate punctele importante din capitală. Potrivit istoricului Corvin Lupu, Ioan Geoană a fost cel care l-a ținut pe Ceaușescu departe de Centrul de Comandă al Comandamentului Suprem, care controla toate forțele militare din țară. Dan Voinea, fostul procuror militar, a precizat că tatăl politicianului ar fi fost cel care ar fi lansat diversiunea cu teroriștii în capitală, pentru a da motive regimului Iliescu să folosească violența.

CITEȘTE ȘI: Geoană, prins cu minciuna în CV-ul depus la NATO: cine l-a angajat la MAE

Mircea Geoană era bun prieten din copilărie cu Dan Dumitru, general SIE. Dan Dumitru a activat în SUA și Canada și, întâmplător sau nu, Geoană devine ambasador chiar în SUA.

Din 2000, Geoană a fost preluat de Adrian Năstase, care i-a dat mandatul de ministru de externe și funcția de vicepreședinte PSD. Adrian Năstase rămâne celebru pentru cariera sa în Partidul Comunist, scandalurile de corupție și condamnarea pentru corupție.

Sursa foto: romaniatv.net

Corupții lui Mircea Geoană

Sorin Ovidiu Vântu a fost unul dintre corupții cei mai influenți, devenind atât sponsor, cât și consilierul lui Geoană. SOV are numeroase dosare penale și numeroase condamnări pentru corupție. Mircea Geoană mergea acasă la acesta pentru a primi sfaturi, chiar înainte de votul pentru turul doi de la alegerile prezidențiale din 2009, ceea ce l-a costat victoria.

CITEȘTE ȘI: Vîntu lovește din nou: îl „ajută”, încă o dată, pe Geoană să ajungă președinte

Viorel Hrebenciuc a fost cel care a controlat campania lui Geoană la prezidențialele din 2009. În 2021, Hrebenciuc a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. De asemenea, mai are și alte dosare în instanță. Hrebenciuc a recunoscut, în 2015, că Mircea Geoană a primit finanțări ilegale de la miliardarul Ioan Niculae. Potrivit înțelegerii Geoană-Niculae, omul de afaceri ar fi dat 200.000 de euro pentru niște sondaje fictive comandate de politician. În schimbul banilor, Niculae ar fi trebuit să primească Hotărâri de Guvern favorabile pentru afacerile sale.

CITEȘTE ȘI: Afacerile Geoană-Ioan Niculae: finanțările ilegale pentru campania din 2009

Mircea Geoană l-a adus în PSD pe Cătălin Voicu, care a devenit imediat apropiatul său. Fostul lider PSD intermedia afacerile dintre Voicu și alți afaceriști români și străini. Voicu s-a folosit de PSD pentru mai multe fapte de corupție și ulterior a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

Mircea Geoană era bun prieten cu Marian Vanghelie, fostul primar de sector. În perioada în care era președinte PSD, Geoană a primit de la Vanghelie 3 ceasuri cu o valoare totală de aproape 100.000 de euro. Vanghelie este judecat în mai multe dosare penale.

Tot Mircea Geoană l-a adus în PSD și pe Cristian Rizea, condamnat penal. Cristian Rizea era cel care plătea vacanțele de lux ale lui Geoană la Saint-Tropez, Monaco și alte destinații din sudul Franței. Fostul lider PSD se distra pe yachturi, cu șampanie și în hoteluri de 5 stele, dar totul era plătit de Rizea. Condamnatul penal ar fi finanțat și campania din 2009, a fostului lider PSD, cu suma de 100.000 de euro.

Mircea Geoană a fost bun prieten cu italianul Giancarlo Vigo, suspect în Italia pentru legături cu mafia. Vigo voia să construiască apartamente în România, dar lua banii pentru avans și apoi dispărea. Potrivit soției lui Cristian Rizea, Giancarlo Vigo i-a dat lui Geoană avionul său privat pentru campania din 2009. Josette Rizea a declarat că italianul și-a lăsat avionul privat pe aeroportul de la Băneasa pentru ca Geoană să facă toate deplasările din campanie.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană, legături cu un mafiot italian: complexul rezidențial, avionul și petrecerile la Monaco

Sorin Ovidiu Vîntu, sursa foto: captură video

Milionarii din jurul lui Geoană

Înainte să înceapă campania electorală, Mircea Geoană s-a înrudit cu un milionar american de origine poloneză. Fata politicianului s-a căsătorit cu fiul lui Barry Cayton, iar nunta a avut loc la Veneția și a durat trei zile și trei nopți. Oaspeții la nuntă au fost cazați într-un hotel de lux din Veneția. Deși Geoană a lucrat toată viața pentru instituții ale statului, acesta a trăit mereu în lux, profitând de banii prietenilor săi milionari. Toata nuntă a costat 2 milioane de euro și nu e clar cum a putut fostul lider PSD să plătească astfel de sume.

Rareș Mănescu, fostul primar PNL din Sectorul 6 din capitală, a fost adus în echipa lui Geoană de Bogdan Neidoni. Bogdan Neidoni este un personaj controversat și bun prieten cu generalul Florian Coldea.

Rareș Mănescu este șeful de campanie al lui Geoană și împreună cu Ramona Mănescu (soția) controlează și ONG-ul „România Renaște”, care îl promovează pe candidatul „independent”.

Rareș Mănescu este și el parte din grupul milionarilor de la Monaco, care au stat în umbra generalului Coldea. Banii pentru campania agresivă a lui Geoană, cu numeroase evenimente în țară și în străinătate, ar proveni de la grupul de la Monaco, care se pregătește să pună mâna pe banii statului.

Rareș Mănescu ar fi finanțat de omul de afaceri Dragoș Dobrescu, care are interese pe piața imobiliară. Dragoș Dobrescu este celebru pentru retrocedările frauduloase pe care le-a primit de la doi primari din capitală: Neculai Onțanu și Cristian Poteraș. Ambii primari au ajuns în închisoare, dar Dobrescu nu a fost niciodată pedepsit deși a beneficiat direct și s-a îmbogățit prin șpăgi și alte fapte de corupție.

CITEȘTE ȘI: Rareș Mănescu, șeful campaniei lui Geoană, finanțat de Dragoș Dobrescu din „Grupul de la Dubai și Monaco”

Dragoș Dobrescu este judecat pentru fapte de corupție care îl leagă direct de Rareș Mănescu. Potrivit DNA, în contextul desfășurării unor lucrări în București la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20 – 26 iunie 2013, Dragoș Dobrescu ar fi pretins de la Pier Luca Canino suma de 1.000.000 euro, plătibili în decursul a patru ani, în schimbul exercitării influenței pe care a pretins că o are asupra primarului Sectorului 6 la acea vreme, Rareș Mănescu, pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare lucrărilor.

Alți rechini imobiliari care îl ajută pe Geoană sunt proprietarii One United Properties. ONG-ul „România Renaște”, care îl promovează pe candidatul „independent”, își are sediul chiar în Eliade Tower din București, aflat în proprietatea One United Properties. În 2022, Eliade Tower a fost cumpărat de One United Properties, companie deținută de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. Astfel, magnații de pe piața imobiliară din România pun la dispoziție sediul de campanie al lui Geoană, chiar în centrul capitalei.

În trecut, One United Properties a obținut un credit de 50 de milioane de euro de la Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, care era controlată de apropiații lui Vladimir Putin. Dmitri Pankin, fost ministru adjunct al Finanțelor din Rusia și coleg cu președintele rus Vladimir Putin la primăria din Sankt Petersburg, conducea Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre.

Neluțu Varga este un alt milionar care îl ajută pe Geoană în campania din 2024. Neluțu Varga a fost pus șef la echipa CFR Cluj chiar de Florian Coldea și are afaceri imobiliare. Varga este parte din grupul de la Cluj, din care fac parte mai mulți oameni de afaceri, ofițeri din serviciile secrete și politicieni. Ioan Rus, fost ministru de interne și al transporturilor, se află în spatele lui Neluțu Varga.

Marian Alecu, fostul șef al McDonald’s, este foarte apropiat de familia Geoană. Acesta a fost văzut la petrecerea organizată de Mihaela Geoană, atunci când aceasta a împlinit 61 de ani. Alecu poate fi considerat un prieten al familiei Geoană. Marian Alecu a renunțat la cariera din multinaționale și și-a deschis propria firmă. Milionarul oferă servicii de consultanță în prezent, câștigând 1 milion de euro pe an.

Radu Dimofte este unul dintre milionarii care mizează pe victoria lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2024. Dimofte are o avere de 240 de milioane de euro și frecventează Monaco. Acesta a dat lovita în afacerea „Ferma Băneasa”, fiind chiar partenerul apropiat al lui Remus Truică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: