Caramitru: Societatea românească are nevoie de lideri politici competenți

Sursa foto: captură video

Antreprenorul Andrei Caramitru, prezent, luni, în emisiunea Puterea Știrilor, a declarat că societatea românească a evoluat în bine, dar problema la noi e calitatea umană a clasei politice, care se deteriorează.

„Am descoperit (…) că avem o societate care evoluează în bine, de fapt, dar clasa politică se deteriorează ca și calitate umană, aș spune io, la bază. Adică nu e posibil să punem, vă spun sincer, șef de instituții importante sau spitale, să punem nu știu, sculer matrițer, adică un nonsens sau să pui primar care nu știe să vorbească, să spună două vorbe”, a spus Caramitru.

El a mai spus că stă de vorbă cu românii, cu șoferii de ridesharing cu care călătorește de exemplu și  chiar cel care l-a adus la emisiune „era foarte supărat pe viață și concluzia care am avut-o pe drum către dvs. este că oamenii ăștia (politicienii, n. red.) nici nu știu să negocieze”, conchide analistul.

„Adică îi pui în fața unei situații cum e cu dronele, cum e cu NATO, cum e cu un război, cum e cu taxele,  (…) te pui în fața altora. Sectorul privat, o parte NATO, pe ailaltă parte UE. Lumea e complicată, că nu suntem de capul nostru așa, deși unii ar vrea să fim izolați”, comentează Andrei Caramitru

„N-ai cum să fii izolat de lumea asta (…). Eu vreau asta, tu vrei asta, mai râdem puțin, mai încercăm să găsim un compromis normal. Ori tu dacă nu vorbești engleză…”, comentează Caramitru, e mai greu să faci față, astfel încât „Mintea ta nu concepe discuția, că e prea complicată și ești la alt nivel față de cel din fața ta. Ce ce să obții din discuțiile astea?”

Astfel, se ajunge la partea în care se pierde încrederea în stat, iar „gloata” nu se poate organiza singură.

„Catastrofasta e și asta. Partea de încredere în stat (…). În momentul când se pierde, e o situație care devine gravă, pentru că lumea începe să se gândească. (…) ne organizăm, noi le dăm cu furcile în cap, iese haos. (…) ori gloata nu poate să se organizeze singură”, spune el.

Ca om care se consideră mai degrabă de dreapta, Caramitru își dorește un stat în care regulile funcționează, se aplică legea și regulile.

„Deci statul trebuie să-și facă treaba. În momentul când lumea nu mai are încredere în nimic, păi nu mai respectă legile, începe să-i bată pe salvamari, nu?, cum am văzut vara asta, se bat oamenii între ei, încep să conducă drogați. Adică devine efectiv o situație haotică în societate care duce către dezastru”.

Ca să fie funcțional, statul român trebuie să pună preț pe oameni competenți, aflați în puncte cheie, care nu trebuie aleși nici pe criterii de obediență, nici pe criterii de rudenie.

„Și statul român, prin toate pârghiile, oamenii, toate structurile posibile, din umbră, de la vedere, de unde or fi, trebuie să realizeze că trebuie să înceapă să pună în puncte cheie și oameni competenți, chit că nu-s cei mai obedienți, chit că nu sunt văr-primari cu nu știu care, pentru că altfel nu merge treaba. Aici e problema”.

E și o chestiune de lideri, mai arată antreprenorul. Liderul are capacitatea de a atrage în jurul său oameni deștepți și competenți, care mai apoi dau direcția.

„(…) ce înseamnă un lider? Da, liderul nu înseamnă să stea pe fiecare foaie, să verifice fiecare virgulă și să se o să se ocupe de fiecare detaliu. Asta nu înseamnă înseamnă că are două roluri. Unul să aleagă oameni buni în funcțiile alea importante și când cineva nu performează, să-l dea fără să pună pe altul pe primul loc. Rol de resurse umane, hai să spunem așa. Da, dar trebuie să poți să atragi în jurul tău oameni deștepți și competenți”.

Așadar, am făcut progrese pe alocuri, ne apropiem de Vest, am intra în NATO și în UE, dar mai avem de muncă, crede Caramitru.

 

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL