Carduri fără comisioane pentru populație. Ce se întâmplă cu salariile cash și plățile la comercianți

Sursa foto: Pixabay

Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, conținând prevederi și pentru salariile cash, a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Legea se aplică în termen de 180 de zile de la publicare, respectiv din 16 iunie 2023.

Potrivit Legii 406/2023, fiecare cetățean va avea dreptul la un cont fără comisioane financiare, unde să i se facă plata drepturilor salariale sau a beneficiilor sociale.

Potrivit Expunerii de motive, prin crearea unui cont de bază și un card bancar pentru fiecare cetățean se va îmbunătăți relația acestora cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, după cum este subliniat în nota de fundamentare a noii legi.

Astfel, deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază, utilizat de cetățeni în relație cu statul, vor fi lipsite de comisioane. Aici se stabilește o singură excepție, mai exact, se precizează clar că nu vor beneficia de gratuitate plățile cu cardul pentru jocurile de noroc.

Serviciile amintite se vor asigura pentru și în măsura încasării lunare în contul bancar a veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială.

Tot din 16 iunie 2024 – toți comercianții vor trebui să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în noua lege. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

„În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, se arată în expunerea de motive.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: