Este dezastru în pieţele din România. Legumele de pe tarabe sunt pline de pesticide. Cele mai contaminate legume cultivate de agricultorii din ţara noastră sunt roşiile. Nici legumele care vin din afara țării nu sunt ferite de pesticide. În interiorul mai multor fructe şi legume precum portocalele, căpşunile, vinetele şi dovleceii, importate din Turcia şi Egipt, au fost descoperite pesticide.
Este sezonul fructelor și legumelor românești, însă din păcate nu lipsesc nici pesticidele. Adică acele substanțe periculoase pentru consum, dar folosite de producători pentru a combate bolile. Problema este că unii le folosesc în cantități mai mari, iar atunci fructul sau leguma devin periculoase pentru consumator.
Anul acesta, cei de la Autoritatea Fitosanitară au făcut mai multe controale și testele pe pesticide iar acum apar tot mai multe neconformități. Până acum, autoritățile au găsit 25 de legume și fructe care conțineau pesticide peste limite, asta din cele 1.884 de probe care au ajuns în laborator.
Cele mai multe probleme au fost găsite la roșii. Mai exact 7 probe de tomate au fost descoperite cu substanțe periculoase pentru consum, și toate probele au venit de la producătorii din Matca, județul Galați.
S-au mai găsit și 5 probe de ceapa verde, 3 probe de spanac, 3 probe de căpșune, 2 probe de marar, 2 probe de patrunjel, o probă de mere, o probă de fasole verde și o probă de vinete.
Anul trecut în aceeași perioadă erau descoperite doar 10 neconformități, așadar este mai bine de o dublare a numărului de probe neconforme. O explicație ar fi că s-a testat dublu anul acesta și s-au făcut mia multe controale. Asta pentru că și autoritățile au vrut să vadă exact dacă producătorii folosesc sau nu pesticide.
Nici legumele care vin din afara țării nu sunt foarte sigure. Pana in luna mai, ANSVSA a descoperit 22 de legume și fructe cu pesticide peste limite, cele mai multe din Turcia și Egipt. Este vorba despre căpșune, rodii, portocale, roșii, vinete și dovlecei. De asemenea, pesticide au fost găsite și la merele aduse din Ucraina și Polonia, dar și la mărarul adus din Iran.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News