Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, într-un interviu pentru PRO TV, despre scenariile posibile în situația de față în cazul lui Călin Georgescu.
Biroul Electoral Central (BEC) a invalidat, duminică seară, candidatura lui Călin Georgescu, iar el poate face contestație, care va fi soluționată de Curtea Constituțională.
„A apărut o surpriză și asta pentru că, în general, se consideră că BEC are mai degrabă rolul unui notariat, înregistrează candidaturile, nu analizează decât partea formală, nu de fond. Totuși, hotărârea Curții Constituționale prin care s-a validat candidatul în toamnă, prevedea că există o responsabilitate a Biroului Electoral Central și în ceea ce privește apărarea democrației și constituționalitatea. Ca urmare, avem o hotărâre care are în vedere atât probleme de formă, respectiv lipsa unei semnături și, de fapt, informații care arată că domnul Georgescu a avut finanțări în campania din noiembrie, pe care nu le-a declarat și, pe de altă parte, că există o decizie a Curții Constituționale din 6 decembrie care acuză atacuri împotriva ordinii constituționale și ca atare, Birou Electoral Central, cu 10 voturi la patru inclusiv toți magistrații din Birou Electoral Central au invalidat această candidatură”, a spus Cristian Pîrvulescu.
„Personal, nu cred că este de mirare acest lucru. Și asta pentru că o campanie cu 0 lei este imposibilă. Revin asupra acelei anexe pe care multă lume o privește cu oarecare indiferență. În acea anexă, domnul Georgescu recunoaște că a folosit bunuri care nu-i aparțineau și care trebuiau înregistrate ca fiind campanie electorală, bani pentru campania electorală, mașini primite de la domnul Potra și de la alții, pe care le-a evaluat la aproximativ 60.000 lei. Tocmai asta și este suficient pentru a vorbi despre inducerea în eroare a organelor statului român”, a adăugat politologul.
Această motivare vi se pare suficient de puternică pentru a înlătura orice suspiciune și pentru a liniști, să zicem, protestatarii nemulțumiți?
Cristian Pîrvulescu, politolog: Nu cred că vorbim de altceva decât de o lovitură de state. Cuvântul pe care domnul Simion îl folosește din decembrie încoace și care, cred, a devenit un laitmotiv. Cred că este vorba despre o conspirație a statului paralel. Este o conspirație a corupților. Nu cred că argumentele juridice și constituționale îi vor putea liniști. Pe de altă parte, nu e vorba doar de aceștia. Știți, electoratul domnului Georgescu din noiembrie a fost un electorat numeros. Sunt acolo oameni care au diferite puncte de vedere, nu doar grupările de câteva sute de oameni care erau duminică în Centrul Istoric al Bucureștiului și încercau să forțeze intrarea la Biroul Electoral Central.
„Însă cred că trebuie să subliniem într-una și întruna că totul se bazează pe articolul unu din constituție, cel care vorbește despre democrație constituțională. Este ceva ce mită lume nu înțelege. Democrația constituțională nu este o formulă, este o doctrină și această doctrină obligă ca respectare a constituției să devină esențială, iar Curtea Constituțională, cea la care domnul Georgescu poate face apel, să joace un rol central, nu doar în organizare a alegerilor și funcționare a statului”, a mai spus el.
Pîrvulescu: „Nu e vorba doar de intervenția străină”
Mai sunt cinci zile în care pot fi depuse candidaturile pentru prezidențiale. La ce să ne așteptăm în aceste zile?
Cristian Pîrvulescu, politolog: Depinde ce strategie vor adopta. Pot strânge în continuare semnături. Nu e ușor de strâns semnături. Unii spun se pot strânge semnăturile peste noapte, dar oricât de bun ar fi organizarea a 200.000 de semnături în 5 zile este foarte dificil. Dar pot încerca acest lucru cu un alt candidat. Domnul Simion spune că nu va candida. Mă rog, s-ar putea să fie o mică dezbatere în interiorul AUR, dar pot încerca un alt candidat, însă nu văd de ce ar face înainte să aibă o soluție finală a Curții Constituționale. Sau renunță pur și simplu domnul Georgescu la candidatură. Dar dacă renunță să facă sesizare, atunci aura sa de persoană sacrificată în lupta împotriva corupției va începe să dispară.
Care credeți că sunt șansele lui Călin Georgescu la CCR?
Cristian Pîrvulescu, politolog: Având în vedere decizia precedentă, nu cred că la Curtea Constituțională s-ar putea da o altă soluție decât cea de confirmare a deciziei BEC. Mi se pare o evidență și cred că asta este pentru toți cei care rămân în continuare rațional în această stare de tensiune maximă, că într-un stat de drept o astfel de candidatură și altele asemănătoare nu pot să fie acceptate. A fost o eroare încă din octombrie anul trecut, că nu au fost evaluate corect aceste candidaturi și am ajuns într-o situație greu de explicat. Nu e vorba doar de intervenția străină, campania electorală care devine din ce în ce mai clară, e vorba de o întreagă încercare, am văzut-o și duminică, prin chemări pe rețelele sociale la revoltă armată în încercarea de a prelua puterea în stat. Curtea Constituțională nu poate accepta toate aceste lucruri, iar atacurile la ordinea constituțională cred că sunt evidente.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News