Casa în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza, reabilitată și redeschisă publicului 

Alexandru Ioan Cuza
Alexandru Ioan Cuza / sursa: Radio România Actualități

La șase ani de când a fost închisă și retrasă din circuitul turistic, Casa Cuza, locuința în care a copilărit domnul Principatelor Române, a fost redeschisă publicului.

Casa din orașul Galați în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza a fost reabilitată cu fonduri europene. Clădirea aflată în zona centrală a orașului adăpostește cel mia vechi muzeu din Galați.

Pentru reconsolidarea și restaurarea sa, Consiliul Județean Galați a cheltuit 3,2 milioane de lei, iar 2,1 milioane provin din fonduri europene.

„Mă bucur enorm că acum la 165 de la Unirea de bază a României, am reușit să redăm această perlă, acest muzeu în care au locuit părintii lui Alexandru Ioan Cuza și apoi al lui Cuza”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Casa a fost cumpărată și refăcută, în 1827, de tatăl domnitorului, care la vremea respectivă era pârcălab de Galați.

După moartea sa, doamna Elena, soția lui Alexandru Ioan Cuza, a păstrat imobilul până în 1884, când, strâmtorată financiar fiind, l-a vândut.

„În afară de casa familiei Cuza, înainte de Primul Război Mondial a fost dată pentru a se desfășura cursurile scolii „Mihail Kogălniceanu” din Galați”, a spus directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru.

În 1921, casa a ajuns proprietatea unui negustor care a transformat-o într-un bordel ce a funcționat până în 1932.

Acum, imobilul a fost refăcut exact ca acum 165 de ani.

Casa Memorială Cuza Vodă face parte dintr-un amplu proiect denumit Drumul Unirii, în cadrul căruia se vor reface mai multe obiective istorice.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: