Tîlvăr: Cooperarea militară dintre România şi Italia va creşte nivelul de rezilienţă în actualul context de securitate

Sursă foto: Facebook / Angel Tîlvar

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, în contextul unei întrevederi cu oficiali din Ministerul Apărării din Italia, în marja Reuniunii Interguvernamentale România-Italia, că rezilienţa necesară pentru depăşirea provocărilor recente poate fi obţinută printr-o colaborare extinsă în cadrul alianţelor şi prin coordonare adecvată în plan bilateral.

Potrivit MApN, în marja Reuniunii Interguvernamentale România-Italia organizată, miercuri şi joi, la Roma, ministrul Apărări, Angel Tîlvăr, a avut, joi, o întrevedere bilaterală cu o delegaţie reprezentând conducerea Ministerului Apărării din Italia, condusă de senatorul Isabella Rauti.

Agenda discuţiilor oficiale a inclus situaţia de securitate şi modalităţile practice de aprofundare a cooperării în domeniul securităţii şi apărării în cadrul Alianţei şi al Uniunii Europene, în formatele regionale de cooperare şi în planul relaţiilor bilaterale în domeniul apărării.

”În contextul actual, mai mult ca niciodată, doar împreună putem să identificăm mecanismele de adaptare la un mediu de securitate din ce în ce mai fragmentat şi volatil. Singura manieră în care putem obţine rezilienţa necesară în vederea depăşirii provocărilor recente este printr-o colaborare extinsă în cadrul alianţelor din care facem parte, precum şi prin coordonare adecvată în plan bilateral”, a afirmat Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a apreciat sprijinul Italiei pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre, prin participarea Forţelor Aeriene Italiene la misiunea de poliţie aeriană din România, cât şi prin contribuţia cu trupe la structurile aliate care funcţionează pe teritoriul ţării noastre.

”Apreciez în mod special contribuţia constantă a Italiei în cadrul misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită din România, inclusiv pentru asumarea participării şi în anul 2025, precum şi pentru contribuţia cu trupe la Brigada Multinaţională găzduită de ţara noastră. România înţelege pe deplin aceste dislocări de trupe ca pe dovezi solide ale unui angajament ferm în susţinerea posturii de apărare şi descurajare aliată şi, la rândul nostru, în anul 2025, vom contribui cu trupe în sprijinul Grupului de luptă al NATO din Bulgaria, condus de Italia. Toate acestea înseamnă solidaritate şi unitate, piloni de bază ai principiului apărării colective”, a subliniat Tîlvăr.

El a reiterat, în acest context, invitaţia adresată Forţelor Terestre Italiene de a participa, cu un detaşament de nivel companie, la începutul lunii iunie a acestui an, la exerciţiul SCORPION LEGACY 24 care va fi organizat de Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova.

În cadrul discuţiilor referitoare la evoluţiile recente privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, ministrul Tîlvăr a adus în discuţie contextul în care se împlinesc doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului brutal de agresiune în Ucraina şi 10 ani de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Cele două părţi au evocat sprijinul oferit Ucrainei până în prezent, în cadrul asigurat de Grupul de contact pentru Ucraina în domeniul apărării – formatul Ramstein, dar şi prin iniţiative bilaterale şi, mai ales, importanţa sprijinirii acestei ţări pentru a se apăra împotriva agresiunii nejustificate şi ilegale a Federaţiei Ruse, arată MApN.

Ministrul român a arătat că regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică în context Euro-Atlantic, continuă să fie un front principal al acestui război de agresiune. În condiţiile în care în Marea Neagră se manifestă o serie de ameninţări, de la operaţiuni de bruiaj la mine maritime în derivă, care pun în pericol libertatea de navigaţie atât a navelor comerciale, cât şi a celor militare, inclusiv în zonele de litoral, ministrul Tîlvăr a subliniat importanţa înfiinţării Grupului Operativ de acţiune contra minelor marine (Task Group for Mine countermeasures in the Black Sea – MCM Black Sea), iniţiativă lansată, la 11 ianuarie, de Turcia, România şi Bulgaria.

”MCM va contribui la libertatea şi siguranţa rutelor de navigaţie în Marea Neagră. După cum cunoaşteţi, iniţiativa este deschisă participării şi altor state aliate. După operaţionalizarea iniţiativei, ne dorim şi o participare a Italiei”, a declarat Angel Tîlvăr.

În cadrul convorbirilor de la Ministerul italian al Apărării, cele două delegaţii au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, fiind punctate evenimentele desfăşurate pe parcursul anului trecut, care au confirmat stadiul excelent al relaţiilor româno-italiene în domeniul militar, cât şi angajamentul de dezvoltare al acestora, inclusiv în cadrul formatelor regionale de cooperare.

Tîlvăr a subliniat faptul că România şi Italia participă împreună la eforturile operaţionale din Balcanii de Vest, în context NATO şi al Uniunii Europene.

”România contribuie cu aproximativ 400 de militari la Operaţia EUFOR Althea, iar în luna mai a anului trecut a preluat funcţia de şef de stat major al misiunii. În 2024, Italia va deţine funcţia de locţiitor al comandantului operaţiei, iar anul viitor România este pregătită să preia comanda misiunii”, a arătat Angel Tîlvăr.

De asemenea, el a subliniat că România rămâne un contributor constant cu trupe la misiunea NATO din Kosovo – KFOR, exprimând convingerea că şi în acest teatru de operaţii contingentele român şi italian vor colabora excelent, mai ales în condiţiile în care comanda misiunii va fi preluată de Italia, începând cu luna octombrie a acestui an.

În plus, Tîlvăr a evidenţiat oportunităţile importante care rezultă pentru industria de apărare din cele două ţări din implementarea programelor de înzestrare ale Armatei României, în condiţiile în care ţara noastră alocă în mod constant, din 2017, 2 la sută din PIB pentru apărare. În acest context, a reiterat părţii italiene invitaţia de a participa cu oferte şi cu iniţiative de cooperare industrială cu parteneri economici din România la derularea acestor programe.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL