Cât rău au făcut României declarațiile lui Claudiu Târziu: „Rusia s-a folosit foarte mult de ele”

Sursă foto: Facebook / Claudiu Tarziu

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova în 2015-2016, a explicat cât rău au făcut României declarațiile lui Claudiu Târziu privind preluarea unor teritorii din Ucraina cu riscul de a ieși din NATO. „Rusia a folosit foarte mult acest lucru și a dat exemplu că în România există un partid care-și vrea teritoriile înapoi, că Uniunea Europeană nu este atât de unită așa cum credem noi”, a atras atenția fostul ministru al Apărării în R.Moldova.

În acest context, Anatol Șalaru a declarat că nu crede că AUR, partidul condus de Claudiu Târziu și George Simion, sau alt partid extremist va ajunge la putere în România și că va fi lăsat după asta să schimbe frontierele lumii civilizate.

„Am fost și eu întrebat la mai multe emisiuni din Kiev și am spus că politica statului român este alta”

„După al 2-lea Război Mondial, în această lume civilizată s-au stabilit niște reguli. Frontierele rămân neschimbate, pot fi schimbate doar cu acordul ambelor părți. S-au semnat anumite acorduri, carta ONU, Acordurile de la Helsinki și orice intenție de a schimba prin anexare, prin război, prin forță frontierele existente, înseamnă că România devine alături de Rusia, de Iran, de Coreea de Nord, un paria al lumii civilizate. Eu sunt departe de a crede că AUR sau alt partid extremist va ajunge la putere în România și că va fi lăsat după asta să schimbe frontierele lumii civilizate. Dar Rusia a folosit foarte mult aceste declarații a lui Claudiu Târziu, că va anexa teritoriile din Ucraina, după asta a revenit și a spus că va începe negocierile pentru a schimba frontierele, Rusia a folosit foarte mult acest lucru și a dat exemplu că în Europa există, în Ungaria, un partid care vrea Transcarpatia, că există în România un partid care-și vrea teritoriile înapoi, că Uniunea Europeană nu este atât de unită așa cum credem noi și multe, multe alte chestii folosite de toată propaganda rusă, inclusiv Pravda a dat pe la portalurile de știri din Rusia, s-a promovat această idee foarte mult.

Eu nu cred că România împărtășește aceste idei. Am fost și eu întrebat la mai multe emisiuni din Kiev în care am spus că politica statului român este alta. Pentru noi este important ca Ucraina să fie o țară europeană, civilizată, cu care să putem discuta problemele românilor care astăzi locuiesc în Ucraina. Așa s-a întâmplat că aceste teritorii au fost luate de către Uniunea Sovietică. Românii au dreptul la educație în limba lor, studii în limba lor, au dreptul la cultura lor, au dreptul să fie români, să se simtă români, să vorbească în limba lor atunci când își doresc ei, să aibă literatură, să-și dezvolte cultura și acest lucru nu putem să-l obținem de la Ucraina doar atunci când ea este membră a Uniunii Europene, nu când este controlată de Rusia, fiindcă Rusia nu a retrocedat niciodată teritorii și Rusia niciodată nu a respectat dreptul minorităților. Noi știm ce înseamnă ocupația rusă. Am trăit acolo, în Republica Moldova, mulți ani sub sub cizma rusească și știm cum nu s-au respectat drepturile noastre de români, în Republica Moldova. De aceea, astăzi, să începi o politică ostilă față de Ucraina, să-i învinuiești de niște lucruri pe care ei nu le-au făcut, mi se pare o greșeală. În Ucraina deja s-a făcut primul pas. Limba moldovenească a dispărut din documentele oficiale, din școli, de peste tot. Este limba română, fiindcă cu ucrainenii trebuie să negociezi. Cu ucrainenii trebuie să discuți”, a declarat Anatol Șalaru, în direct la Puterea Știrilor.

 

Claudiu Târziu, preluat masiv în presa rusească

Discursul revizionist al liderului AUR Claudiu Târziu, care a anunțat necesitatea ca România să preia o parte din teritoriul Ucrainei, ca o reparație istorică, a devenit cap de afiș pe site-urile guvernamentale rusești.

Regimul de la Kremlin dorește un viitor Pact de la Varșovia în privința Ucrainei, ceea ce ar însemna ca Ucraina să fie împărțită teritorial între Federația Rusă, România, PoloniaSlovacia și Ungaria.

O astfel de împărțire teritorială a unui stat suveran, așa cum este Ucraina, ar încălca dreptul internațional și Carta ONU și ar reprezenta un abuz de neconceput pentru ordinea internațională bazată pe lege.

Dar scopul regimului de la Kremlin ar fi, de fapt, să legitimeze anexarea ilegală a Crimeii de către Federația Rusă. De altfel, imediat după anexarea Crimeii în anul 2014, Adunarea Generală a ONU a emis o rezoluție prin care a condamnat agresiunea Rusiei față de integritatea teritorială a Ucrainei.

Prin urmare, declarațiile făcute de Claudiu Târziu la Iași, pe 24 ianuarie, corespund la fix cu planurile revizioniste ale Moscovei. Motiv pentru care presa rusească le-a popularizat intens.

„Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reintregi statul român în granițele lui firești. Basarabia nu poate fi uitată, trebuie să vină acasă.

Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să-l uităm. Moldova e ciuntită.

Moldova lui Ștefan trebuie să fie acasă, în România”, a declarat Claudiu Târziu, într-un discurs susținut la Iași, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor.

Publicația rusească Pravda nota că, în discursul său, liderul AUR și-a exprimat și sprijinul pentru relațiile mai strânse dintre Rusia și România.

„Recunosc nevoia unei bune cooperări între România și Rusia, sunt gata să susțin asta, dar numai după ce Rusia va dovedi că și ea vrea toate acestea”, a declarat Claudiu Tarziu, citat de Pravda.

În același timp, publicația controlată de regimul Putin argumentează că România „a întârziat în a-și semnala loialitatea față de Moscova”, însă ar recupera această întârziere prin pozițiile politice ale Dianei Șoșoacă și ale lui Claudiu Târziu.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL