Cât scad ratele la credite după decizia BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an

lei-romanesti
Sursa foto: pixabay

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, miercuri, să reducă rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, iar noua valoare se aplică deja de astăzi. Anterior, aceasta era de 6,75% pe an.

Anunțul făcut de BNR ne arată că ajustarea dobânzilor se fac în funcție de condițiile economice și deciziile se iau de specialiști, nu în funcție de solicitările unora sau altora. Această decizie este parte a strategiei BNR de a gestiona inflația și de a stimula creșterea economică.

Deși mulți analiști credeau că Banca Centrală va lua pauză luna aceasta, iată că nu a fost așa. Dar cum se traduce această scădere în banii pe care îi plătim la bănci?

Exemple concrete

Ai un credit de 250 de mii de lei, pe 30 de ani, dobânda variabilă, indice plus 3,5% și încă ești legat la Robor pentru că nu ai dorit înlocuirea indicelui. În ianuarie ROBOR era 6,22%, iar rata ta era 2.142 de lei.

În iulie, după ce BNR a scăzut dobânda de politică monetară cu 0,25%, robor a ajuns la 5,76%. În acel moment rata pentru același credit era 2.059 lei, deci cu 83 de lei mai mică.

Ajungem în luna august și de astăzi se aplică dobânda de politică monetară stabilită ieri de BNR, deci robor se vă duce la 5.51%, ceea ce va însemna o rata de 2.013 lei. Deci de la începutul anului, toate aceste scăderi înseamnă 129 de lei, la un credit de 50 de mii de euro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: