Cât strânge statul din CASS pe concediul maternal. Explicațiile ministrului Sănătății

Sursa foto: Alexandru Rogobete

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a explicat, într-un interviu exclusiv la Antena 3 CNN, ce categorii vor plăti CASS de 10% de la 1 august. Acesta spune că din plata CASS pentru concediile de creștere a copilului, statul va colecta în plus aproximativ 500 de milioane de lei. Despre CASS pentru concediile medicale, ministrul Sănătății a spus că „se va aplica pentru concediul medical doar pentru categoria de boală 01, acele zile scurte de boală”.

Întrebat de ce o mamă va trebui să plătescă CASS, ministrul a explicat:

„Să clarificăm. Există concediul medical pentru femeile însărcinate: pre-natal și post-natal, împreună 126 de zile, pentru acest tip de concediu nu se aplică CASS și femeile însărcinate rămân asigurate indiferent dacă au sau nu venit. Urmează concediul pentru creșterea copilului, indemnizația plătită de Ministerul Muncii, unde persoanele rămân asigurate, unde se va aplica CASS, pe perioada de creștere a copilului care e până la 2 ani. Nu e standard 2 ani și sub nicio formă nimeni nu își pierde calitatea de asigurat.”

Despre banii pe care statul îi va strânge din plata CASS pentru concediile de creșterea a copilului, Rogobete spune că „din calculele Ministerului Finanțelor, undeva la 500 de milioane de lei”.

„Pentru toate categoriile e termenul de 1 ianuarie 2028 (n.red. până la care se vor aplica măsurile de austeritate) când se presupune că vom ieși din această situație economică”, a mai spus ministrul.

În ceea ce privește concediile medicale, ministrul Sănătății spune că CASS se va aplica doar pentru categoria de boală 01, „acele zile scurte de boală”.

„Eu aș vrea să discutăm ce putem face cu investițiile în sănătate, cu banii care se întorc în sistemul de sănătate. Că tot s-a discutat de CASS la concedii medicale. Se va aplica CASS pentru concediul medical doar pentru categoria de boală 01, acele zile scurte de boală, unde din statisticile noastre ele apar în special înainte de zilele libere 1 mai, 1 iunie, sărbătorile legale șamd. Aceste calcule au dus la o pierdere de câteva sute până la un miliard de lei”, spune Rogobete.

„Nu pot să accept să iau de la gura bolnavului din spital ca să plătesc vacanțele unora. Nu se aplică CASS decât pe acest cod de boală 01, boli ușoare, în rest femei însărcinate, bolnavi oncologici, cronici nu plătesc CASS. Pacienții cronici, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, nu vor plăti CASS și vor beneficia în continuare de medicamente, de consumabile medicale și servicii medicale”, a mai explicat ministrul.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: