Cât va crește nivelul averii globale până în 2027 STUDIU

Dolari / Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

Averea globală, măsurată prin deținerile personale de active (de la proprietăți imobiliare până la acțiuni și dividente), ar urma să crească cu 38% până în 2027, fiind determinată în mare parte de piețele emergente, se arată într-un studiu publicat marți de Credit Suisse și UBS (UBSG.S), citat de Reuters.

Raportul anual Global Wealth Report, care estimează averile deținute de 5,4 miliarde de adulți de pe 200 de piețe, arată că averea globală va ajunge la 629.000 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Perspectivele optimiste vin în ciuda faptului că în 2022 s-a înregistrat prima scădere a averii nete a gospodăriilor la nivel mondial de la criza financiară globală din 2008.

În termeni nominali, averea privată netă a scăzut cu 2,4% anul trecut, pierderea fiind concentrată în regiunile mai prospere, cum ar fi America de Nord și Europa, se arată în raport. Un factor important a fost reprezentat de întărirea dolarului american.

Unde sunt cele mai mari creșteri ale averii

Cele mai mari creșteri ale averii anul trecut au fost înregistrate în Rusia, Mexic, India și Brazilia.

Raportul prevede că averea în economiile emergente, inclusiv în țările BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – va crește cu 30% până în 2027.
Raportul se așteaptă ca aceste creșteri suplimentare pe piețele emergente să contribuie la reducerea inegalității bogăției la nivel mondial în anii următori.

Cele mai mari scăderi anul trecut au provenit de la activele financiare, spre deosebire de activele nefinanciare, cum ar fi cele imobiliare, care au rămas rezistente.

Defalcat la nivel individual, acest lucru a însemnat că, la sfârșitul anului trecut, adulții aveau o situație mai proastă cu 3.198 de dolari.

Cu toate acestea, „averea mediană globală, probabil un indicator mai semnificativ al modului în care se descurcă o persoană obișnuită, a crescut de fapt cu 3% în 2022, în contrast cu scăderea cu 3,6% a bunăstării financiare per adult”, se arată în raport.

Averea netă a înregistrat o creștere de cinci ori în acest secol, în mare parte datorită creșterii rapide a bunăstării financiare în China.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: