Cătălin Drulă joacă soarta USR-ului pe mâna lui Voiculescu

robert manea

USR se confruntă zilele acestea cu unul dintre cel mai mari scandaluri din istoria partidului. Vizați sunt doi foști miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, la adresa cărora există suspiciuni legate de  achiziția vaccinurilor anti-COVID în timpul pandemiei. Procurorii DNA acuză un prejudiciul este de 1 miliard de euro.

Vlad Voiculescu este în prezent chiar în vârful listei USR la alegerile europarlamentare, iar conducerea USR pare că formează deja un scut în jurul fostului ministru al Sănătății, în loc să aleagă calea mai puțin păgubitoare din punct de vedere electoral – distanțarea față de acesta, la fel cum REPER a ales să facă în cazul Oanei Mihăilă, iar PNL în cazul lui Florin Cîțu.

În mod normal, Vlad Voiculescu ar fi trebuit să se autosuspende din funcţiile politice pe care le deține în acest partid până la finalizarea anchetei. Astfel de gesturi politice salvează de multe ori imaginea unui partid. Este de ajuns să ne amintim că Adrian Chesnoiu, de pildă, a demisionat de la șefia ministerului Agriculturii și s-a autosuspendat din orice funcție din Partidul Social Democrat, după ce DNA a cerut urmărirea sa penală în vara lui 2022. Ca urmare a acestei mișcări PSD nu a fost foarte afectat din punct de vedere politic/electoral.

Dar USR a ales să meargă pe un alt drum, mult mai dăunător din punct de vedere politic/electoral, acela al protejării cu orice preț a lui Vlad Voiculescu. Semnele că USR nu are de gând să se distanțeze de fostul ministru al Sănătății au apărut încă de ieri. Cristian Ghinea condamna, într-o postare pe pagina sa de Facebook, DNA pentru această investigație și invocă un soi de vânătoare de vrăjitoare. Târziu în noapte a ieșit la rampă și președintele USR care a sărit în apărarea lui Voiculescu. Astăzi Drulă a spus că va cota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu, dar nu îl va scoate pe Voiculescu de pe lista pentru europarlamentare.

„Este o victimă, un om inocent, un om care timp de trei luni s-a luptat pentru vieţile din această ţară, hărţuit în mod mizerabil el şi familia lui, el este un simbol acum pentru lupta pe care o ducem în România, şi are toată susţinerea noastră”, a spus Drulă despre Voiculescu.

Mai mult, Drulă a lansat un atac la DNA, spunând că dosarul deschis împotriva lui Vlad Voiculescu este un exemplu alarmant de folosire a instituţiilor statului împotriva opoziţiei politice și că statul de drept este călcat în picioare.

„Statul de drept este călcat în picioare. Trăim cel mai periculos moment pentru democraţia românească din ultimii 25 de ani. Este mai rău ca pe vremea lui Năstase, pentru că acum, sub acoperirea războiului, se acţionează subtil şi pervers. Observăm o spirală a tăcerii, un climat al fricii”, a spus Cătălin Drulă.

„De ce DNA, cu un procuror care i-a îngropat plagiatul lui Ciucă, face un dosar la comandă, care atacă opoziţia? Vlad Voiculescu este pe lista USR pentru europarlamentare, i se deschide un dosar. De ce? Pentru un mecanism european comun de achiziţii care a fost aplicat în toate ţările din Europa? Vedem un sistem militarizat, care nu crede în guvernarea civilă. Sunt hărţuiţi colegii mei, primarii USR sunt ameninţaţi şi şantajaţi. Ce caută Marcel Ciolacu prin birourile primarilor USR să-i ameninţe?”, a adăugat preşedintele USR.

Conducerea USR încearcă să-l transforme pe Voiculescu într-o victimă a sistemului. Un om nevinovat împotriva căruia s-a declanșat o vânătoare de vrăjitaore. Strategia adoptată de USR în cazul lui Vlad Voiculescua are șanse mari însă să se întoarcă împotriva partidului. Cătălin Drulă & Co. își arată disponibilitatea de a dinamita întreg USR-ul pentru a-l proteja pe Vlad Voiculescu. Dacă acesta din urmă va fi găsit vinovat, USR își poate pierde electoratul și poate ajunge în situația de a rămâne în afara Parlamentului la alegerile viitoare.

Asta pentru că în cazul în care Voiculescu va fi găsit vinovat, USR va apărea în ochii electoratului drept partidul care protejează corupții, în timp ce la nivel declarativ spun că luptă împotriva corupției. Fractura logică nu va putea fi acoperită de nici o campanie mediatică.

Mai grav, Cătălin Drulă prin această mutare scindează irevocabil USR-ul. Ne putem imagina că numeroși membri USR nu sunt de acord cu strategia adoptată de conducerea partidului, practic peste noapte. Acești membri, ar putea organiza o mișcare de protest în interiorul partidului, sau ar putea declanșa o mișcare mai largă împotriva conducerii partidului, nedorind să suporte consecințele acestei mutări. Cele două poziții (apărarea lui Voiculescu și distanțarea față de Voiculescu) nu pot fi reconciliate. Cu alte cuvinte, Cătălin Drulă joacă întreaga soartă a partidului pe mâna lui Voiculescu.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL