Câți bani va câștiga statul cu TVA la 21%. „Vor fi creșteri de prețuri”, avertizează economiștii

Sursa foto: Pexels

Guvernul se pregătește să mărească TVA-ul de la 19% la 21% chiar din luna iulie pentru a reduce deficitul bugetar. Măsura va fi asumată de noul premier în fața Comisiei Europene, pentru a încerca să evite suspendarea fondurilor europene. România are nevoie să reducă urgent deficitul bugetar de 9,3% din PIB, înregistrat în 2024, și ar trebui să coboare până la 7% la final de 2025, așa cum s-a angajat în fața oficialilor de la Bruxelles.

„Se va propune în ECOFIN creșterea cotei de TVA cu unul-două puncte procentuale, cel mai probabil două. Din moment ce propunerea PSD de introducere a impozitului progresiv a fost respisnă, creșterea cotei de TVA este inevitabilă”, spun surse politice citate de Antena3.

Inclusiv Kelemen Hunor, liderul UDMR, a anunțat că ar fi dispus să crească cota de TVA general de la 19% la 21%, iar cotele reduse să crească cu cel puțin două puncte procentuale.

„Eu aș crește TVA-ul, două puncte procentuale, de la 19 la 21 și aș accepta de la 9 la 13, 14, undeva în zona de 11,15 și aș lăsa doar TVA-ul coborât pentru alimente și medicamente”, a spus Hunor, ieri.

Despre creșterea TVA și eliminarea cotelor reduse se vorbea de la început de 2024. Marcel Boloș, ministru al finanțelor anul trecut, a declarat că oficialii din Comisia Europeană își doreau o cotă unică pentru TVA.

„Aceste re-ajustări în ceea ce privește cota standard de TVA și o singură cotă, așa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul ca să avem celălalt obiectiv dus la bun sfârșit, acela de reducere a impozitării muncii”, explica Boloș, în martie 2024.

România, printre cele mai mici cote TVA din UE

România este printre statele cu cele mai mici cote TVA din Uniunea Europeană. Italia are cota de TVA general la 22%, Franța taxează cu 20%, Danemarca ajunge chiar la 25%, iar Ungaria are cea mai mare cotă: 27%.

Cea mai mică cotă TVA din UE se înregistrează în Luxemburg (16%), urmat de Malta (18%), Germania, Cipru și România – toate cu 19%.

România va ieși din acest grup de state și intenționează să crească TVA-ul general la 21%. De asemenea, rămâne de văzut cât vor fi cotele reduse pentru anumite categorii de produse, precum alimentele, medicamentele, locuințele sociale, produsele pentru agricultură și altele.

Adrian Bența: Vor fi creșteri de prețuri

Adrian Bența, consultant fiscal, a explicat pentru PS News efectele creșterii TVA la 21% și a precizat că una dintre probleme o va reprezenta cotele reduse pentru anumite produse.

„În principiu, vor fi creșteri de prețuri pentru bunurile și serviciile la consumatorul final. Dar nu asta este problema reală. Problema reală este cât de mari vor fi cotele reduse sau pentru ce se mai păstrează cotele reduse”, a declarat Adrian Bența.

Consultantul fiscal a mai precizat că inflația va avea de suferit, dar nu ne putem aștepta la o reducere a consumului.

„(n.r. Inflația) Va fi principala componentă a creșterilor de prețuri. Să știți că inflația dă de mâncare multor bugetari”, a precizat Bența.

În 2025, România continuă să fie țara cu cea mai mare inflație din UE: 4,9%. România are o inflație dublă față de media UE de 2,4%. Creșterea cotei la 21% va influența inflația, dar acest lucru va genera mai mulți bani la bugetul statului.

Câți bani poate câștiga bugetul statului

În 2024, România a încasat circa 120 de miliarde de lei din TVA, fiind în creștere cu 15% față de 2023. Dacă se va menține acest ritm de creștere cu 15% și în 2025, înseamnă că România ar colecta în plus alte 18 miliarde de lei, comparativ cu 2024.

Însă mărirea cotei de la 19% la 21% și cu 2 puncte procentuale pentru cotele reduse înseamnă o altă creștere a încasărilor de circa 10% pentru tot anul. Doar că TVA-ul mărit va fi aplicat pe ultimele 6 luni din 2025, deci România va încasa 5% în plus față de 2024, adică peste 6 miliarde de lei.

În total, bugetul statului ar câștiga peste 24 de miliarde de lei în plus din încasările din TVA, ajungând la un total de 144 de miliarde de lei din TVA, la final de 2025. O creștere semnificativă care va contribui la reducerea deficitului bugetar.

România a fost criticată de multe ori pentru slaba colectare a TVA-ului, însă consultantul fiscal Adrian Bența a precizat că principala cauză o reprezintă cotele reduse pentru anumite produse.

„GAP-ul de TVA este prezentat ca fiind o infracțiune, când de fapt sunt cotele reduse de TVA. GAP-ul de TVA este compus, pe de o parte, din evaziune fiscală, care există și trebuie combătută. Și doi, din efectul cotelor reduse de TVA. Ei spun așa: România dacă ar fi folosit aceeași cotă standard de 19% pentru toate bunurile, atunci ar fi încasat atâta TVA. Dacă folosești cotele reduse, uite cât GAP de TVA ai. Dacă mergem la magazin și cumpărăm o pâine, pâinea are cotă de TVA de 9%. Între 9% și 19% sunt 10 puncte procentuale, care sunt prezentate ca și neîncasare de TVA, ceea ce este o minciună”, a explicat consultantul fiscal.

Guvernul va trebui să negocieze cu Comisia Europeană noile cote reduse pentru TVA la anumite produse. Comisia Europeană și-ar dori o eliminare a cotelor reduse, după cum preciza Boloș în 2024, însă o astfel de decizie ar afecta multe categorii de cetățeni.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: