După mai bine de zece ani de aşteptare, Bulgaria şi România au primit undă verde pentru a se alătura parțial Schengen

Sursa foto: Facebook

După mai bine de zece ani de aşteptare, Bulgaria şi România au primit undă verde pentru a se alătura spaţiului european Schengen de liberă circulaţie pe calea aerului şi pe mare începând cu martie 2024. Cu toate acestea, unele restricţii vor rămâne în vigoare, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat vineri.

La 30 decembrie 2023, preşedinţia spaniolă a Consiliului UE a anunţat că România şi Bulgaria vor fi integrate parţial în spaţiul Schengen de liberă circulaţie în martie 2024.

România şi Bulgaria, ambele membre ale UE din 2007, au fost respinse la sfârşitul anului 2022 de la aderarea la vastul spaţiu Schengen, în cadrul căruia peste 400 de milioane de persoane pot călători liber fără controale la frontierele interne. Deşi Comisia Europeană şi Parlamentul European asigură de ani de zile că cele două ţări sunt pregătite să intre în Schengen, Austria şi Olanda au blocat până acum aderarea lor.

În urma unor negocieri complicate, Bulgaria şi România au ajuns la un acord cu Austria privind aderarea la spaţiul Schengen, pentru început cu vămile aeriene şi maritime, dar nu şi cu cele terestre. Timp de ani de zile, Viena a opus veto celor două ţări, afirmând că Austria trebuie să găzduiască un număr disproporţionat de imigranţi fără acte ca urmare a frontierelor externe Schengen slab protejate. Împreună, cele trei ţări vor conveni ulterior asupra datei la care se va pune capăt controalelor la frontierele terestre ale României şi Bulgariei.

Ţările de Jos au blocat intrarea Bulgariei timp de mai bine de 10 ani din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept. Parlamentul olandez a votat la 21 decembrie 2023 pentru a aproba poziţia guvernului ţării în favoarea intrării Bulgariei în Schengen.

Reticenţa Austriei de a da undă verde aderării la Schengen pentru frontierele terestre a indignat unele companii bulgare. Vasil Velev, preşedintele consiliului de administraţie al Asociaţiei Naţionale Reprezentative a Capitalului Industrial, a declarat într-un interviu la televiziunea naţională că organizaţia sa cere o reacţie mai fermă din partea publicului şi a guvernului bulgar.

„După toate eforturile pe care le-am făcut şi după ce am îndeplinit toate cerinţele pentru intrarea în Schengen, de ce nu suntem egali cu ceilalţi?”, a spus Velev. El a argumentat că ar trebui căutate pârghii care să le ofere actorilor politici din Austria un motiv pentru a-şi schimba poziţia.

În prezent, societăţile austriece cu sediul în Bulgaria fac obiectul unor controale fiscale. Viceprim-ministrul şi ministrul bulgar de finanţe Asen Vasilev a dat asigurări că investigaţiile în curs de desfăşurare ale autorităţilor fiscale bulgare împotriva lanţului de supermarketuri Billa şi a benzinăriilor OMV nu au legătură cu poziţia austriacă.

„Anchetatorii fiscali examinează în prezent cel puţin 500-700 de companii”, a declarat ministrul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL