Câți km de autostradă au fost realizați în 2023, din cei 100 km promiși de Grindeanu

Sursa foto Ministerul Transporturilor
Sursa foto: Ministerul Transporturilor

Construcția de autostrăzi în România depinde, în mare parte, de fondurile europene, mai ales de când există PNRR. Anul 2023 a fost anul marilor promisiuni, iar ministrul Sorin Grindeanu este aproape să demonstreze că își poate respecta promisiunea de a inaugura 100 km de autostradă și drum expres.

Sorin Grindeanu a promis de mai multe ori că în 2023 vor fi inaugurați 100 de km de autostradă, ceea ce ar reprezenta un mare progres pentru infrastructura din țara noastră, după mulți ani în care s-au realizat doar 40-50 de km/an.

„Minimul kilometrilor care trebuie dat în folosință începând de la anul – autostrada plus drum expres – să fie de 100 de kilometri. Cel mai mult s-au dat undeva la 50-60 km”, promitea Grindeanu, în decembrie 2022.

În 2023, ministrul Grindeanu a crescut promisiunile și a anunțat că în 2024 vor fi gata chiar 150 de km de autostradă și drum expres.

„Astfel, ne menținem ținta asumată ca, până la finalul lui 2024, să adăugăm infrastructurii rutiere a României, în medie, 250 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres”, a precizat Grindeanu.

România a depășit să depășească pragul de 1.000 de km de autostradă și drum expres abia în septembrie 2023. În primele 9 luni din an, România nu a inaugurat niciun km de autostradă sau drum expres.

Câți km au fost finalizați până în decembrie 2023

Primii kilometri de autostradă din acest an au fost inaugurați abia în septembrie 2023. Guvernul a anunțat finalizarea lucrărilor pe  A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău, pe 21 septembrie 2023. 13,55 km au fost deschiși pe acest tronson, care duce nicăieri și, momentan, nu ajută pe nimeni. Lucrările trebuiau finalizate din februarie 2023, dar au fost prelungite mai multe luni.

În 2023, a fost deschis și primul tronson din A0, autostrada de centură a Bucureștiului. Au fost inaugurați, la sfârșitul lunii noiembrie, primii 9,5 km din A0 între nodurile DN1 și A3.

Câți kilometri mai pot fi inaugurați în decembrie 2023

Pe final de an, Ministerul Transporturilor forțează inaugurarea unor kilometri de autostradă și drum expres pentru a se salva de un rezultat slab.

Sorin Grindeanu promite că secțiunea Chețani-Câmpia Turzii, de 15,7 km, din Autostrada Transilvania, va fi dată în circulație până la finalul anului. Sorin Grindeanu promitea, pe 15 decembrie 2023, că săptămâna aceasta ar trebui inaugurată această secțiune, cu 8 luni înainte de termenul stabilit în momentul semnării contractului.

„Săptămâna viitoare, după deschiderea acestei secțiuni, se va putea circula pe 113 km de autostradă de la Târgu Mureș (județul #Mureș) până la Nădășelu (județul #Cluj)”, scria Grindeanu pe rețelele de socializare.

Tot săptămâna aceasta ar trebui să fie deschisă și circulația pe secțiunea Valea Mare-Colonești din drumul expres DEx12. Este vorba de o secțiune de 31,75 km, care face parte din drumul expres Craiova-Pitești.

„Circulația pe încă 31,75 km (Valea Mare-Colonești) din primul drum expres din România (#DEx12) se va deschide în această săptămână!” a anunțat Grindeanu, pe 19 decembrie 2023.

Pe 8 decembrie 2023, Ministerul Transporturilor anunța că va fi deschis, până la sfârșitul anului, și lotul 2 din A0, între DN5 și DN6, cu o lungime de 10 km.

„Acest lot va fi finalizat până la sfârșitul acestui an și se va circula cel puțin între DN5 și DN6, la nivel de autostradă, fără a se mai tranzita actuala Centură a Capitalei, iar constructorul depune toate eforturile pentru deschiderea circulației până la intersecția cu DN4 Șoseaua Olteniței”, declara Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Acestea sunt lucrările cu cele mai mari șanse de inaugurare în 2023. Un total de 80,5 km inaugurați în 2023, dacă nu mai apar întârzieri pe secțiunile ce se află în lucru în decembrie.

Un mare semn de întrebare este drumul de legătură dintre Centura Oradea și A3. În august 2023, Sorin Grindeanu anunța că cei 19 km ai acestui drum ar putea fi inaugurați în acest an, deși termenul de finalizare era martie 2024.

„Şanse reale ca pe cei 19 km ai drumului care face legătura dintre Oradea şi A3 circulaţia să fie deschisă anul acesta!” spunea Grindeanu.

Dar ministrul nu a anunțat nimic în decembrie și nu se știe dacă inaugurarea va mai avea loc în acest an. În cazul în care va inaugura și acest drum, ministrul Grindeanu și-ar respecta promisiunea de a finaliza 100 km de autostradă și drum expres în 2023, dublu față de ceea ce s-a realizat în anii precedenți.

România mai are alți 10 km din A0 Nord 2, dar nu pot fi folosiți din cauza unor probleme la CNAIR. Chiar dacă sunt finalizați, șoferii vor mai trebui să aștepte câteva luni pentru a se bucura și de acest tronson.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL