Ce a arătat, de fapt, ultima apariție televizată a lui Geoană. Explicațiile unui specialist în discurs

Sursa foto: Facebook/ Mircea Geoană
Sursa foto: Facebook/ Mircea Geoană

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Arthur Suciu, scriitor, comunicator și publicist, specialist în discurs, a comentat ultima apariție televizată a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Specialistul susține că, din discursul pe care l-a avut în ultimul interviu televizat, se înțelege clar că Mircea Geoană vrea să candideze la alegerile prezidențiale din acest an „dar nu a găsit formula”.

„Ideea principală din interviu mi s-a părut a fi aceasta: Decât să votați aiurea anti-sistem din frustrare, mai bine mă votați pe mine, care sunt un băiat al sistemului, numai că eu știu cum funcționează și așa că o să vă rezolv”, este de părere Arthur Suciu, care adaugă și că Geoană „ar fi un bun președinte, căci el știe bine limba engleză și s-a obișnuit cu mesajele americanilor, așa că s-ar putea să ne fie mai bine cu el”.

„Am văzut la Antenă un interviu cu Geoană. Cu ani în urmă, am scris un articol, care se chema: „Experiența nimicului la Mircea Geoană”. Însă acum mi-a plăcut. E clar că vrea să candideze, dar nu a găsit formula. Ideea principală din interviu mi s-a părut a fi aceasta: Decât să votați aiurea anti-sistem din frustrare, mai bine mă votați pe mine, care sunt un băiat al sistemului, numai că eu știu cum funcționează și așa că o să vă rezolv”.

Ideea mi se pare bună. Una dintre problemele noastre e proasta hermeneutică a mesajelor americanilor. Americanii ne cer să nu fie corupție. Noi facem o instituție și legăm pe cine vrem. Americanii ne cer să nu avem propagandă rusă. Noi nu mai lăsăm nici un jurnalist să deschidă gura. Apoi, ne trezim cu agențiile de evaluare și cu ONG-urile americane, care spun că în România nu se respectă drepturile omului și că nu există libertatea presei. Din acest punct de vedere, Geoană ar fi un bun președinte, căci el știe bine limba engleză și s-a obișnuit cu mesajele americanilor, așa că s-ar putea să ne fie mai bine cu el. Zic și eu”, a scris specialistul în discurs, Arthur Suciu.

Ce a declarat Geoană în ultima apariție televizată

„Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că… eu sunt mai degrabă nedependent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, fost preşedinte al PSD, a afirmat că, dacă va candida pentru funcţia de preşedinte al României, va candida independent, pentru că este ”nedependent” de formaţiunile politice. „Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că… eu sunt mai degrabă nedependent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele”, susţine el.

„Eu nu mai sunt în niciun fel de pătrăţică politică clasică din România, nu mai sunt, am trecut de acel moment. Eu sunt, în continuare, un om profund social în convingerile mele. Finalitatea politicii şi a tot ce face, şi a businessului este ca oamenii să trăiască mai bine, să fie mai puţină sărăcie. (…) Sunt lucruri sociale. Cred cu tărie că orice faci are o dimensiune socială. Şi dimensiunea creştină e o dimensiune socială.
Convingerile mele economice sunt mult mai liberale, cred că, dacă nu avem sector privat puternic şi să lăsăm antreprenorii să-şi facă treaba, să nu mai schimbi Codul Fiscal odată pe lună că ţi se năzare ţie (…) Şi da, sunt profund conservator. Este vreo contradicţie, simţiţi în mine că este vreo chestiune electorală ca să fac cu ochiul la PSD sau la liberali sau la cineva? Nici gând! Ăsta sunt eu. Şi marele avantaj şi fericirea pe care o trăiesc este aceea că pot, în sfârşit, să spun cine sunt eu cu adevărat, în ce cred, fără să fiu obligat să mă duc în şablonul unui partid, în nevoile unui partid sau în aşteptările electorale ale unui alt partid. (…)
De asta cred că şi în sondaje lumea se uită la mine şi la genul ăsta de profil cu mai multă deschidere pentru că simt că, de fapt, nu sunt prizonierul. Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că… eu sunt mai degrabă nedependent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele. Voi avea nevoie de majorităţi, de prim-miniştri, de miniştri buni. Nu este niciun fel de supărare acolo şi le respect munca”, a afirmat Mircea Geoană, marţi seară, la Antena 3.

„ Joc la altă ligă”

„Ceea ce este, într-un fel, oarecum ironic și neașteptat, este că în anul electoral prezidențial 2024, cu o miză atât de importantă, iar românii știu că este cel mai important scrutin din ultimii 25 de ani, apar tot felul de pseudo-invitații, de genul – ”să vină să ne caute la partid”. Eu mă uit cu amuzament, ca unul care a mai făcut sportul ăsta. Este pentru prima dată când nu se știu candidații la prezidențiale din partea partidelor românești parlamentare. Suntem aproape în luna martie. Ei au mai devansat alegerile și până în septembrie, pentru că este evident că nu au candidați de calibrul necesar pentru a fi aleși de români într-un moment atât de complicat.

Eu am fost coleg cu mulți dintre ei și nu mă dezic de cine sunt și de cine am fost. Eu nu zic că nu sunt buni pentru partid sau pentru Guvern. Pot să și continue, nu e nicio problemă și nu avem nicio dispută aici. Dar în poziția de președinte lumea așteaptă un profil, un calibru, un tip de experiență, un tip de soliditate, pe care ei nu-l văd astăzi în aceste partide. De aceea ei încearcă tot felul de combinații politicianiste. Dar românii conștientizează, ca de fiecare dată. Mai ales acum, când alegerea președintelui e o problemă de importanță istorică.

Eu am fost la partid, ce să mai caut la partid? O spun încă o dată – pe toate cifrele, pe toate sondajele, în clipa de față, un candidat independent care poate reprezenta întreaga națiune are o șansă mai mare să câștige prezidențialele decât un candidat de partid”, a declarat Mircea Geoană, la Sinteza Zilei, pe Antena 3-CNN.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: