Au trecut 4 luni de la învestirea Guvernului Ciolacu. Principalele realizări

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noua echipă de la Palatul Victoria menține țara pe linia de plutire, însă fără a reuși să ducă la capăt vreuna din marile reforme, fie întârziate, fie întoarse în Parlament de CCR. În cele patru luni de la învestirea Guvernului Ciolacu, n-au lipsit nici crizele politice.

Noul Guvern, condus de Marcel Ciolacu, a trecut borna celor 100 de zile, confruntându-se cu o problemă după altă, iar în cazul marilor decizii, cu șovăieli în ducerea lor până la capăt.

Dintre reformele pe care noul Executiv a încercat să le finalizeze, niciuna nu a fost dusă la bun sfârșit. În cazul reformei pensiilor speciale, trecută prin Parlament la o săptămână de la învestire, CCR a criticat dur proiectul de lege, aproape toate amendamentele legate de magistrați, dar și unul referitor la celelalte categorii, fiind declarate neconstituționale. Acum, la aproape patru luni de la prima încercare, parlamentarii Puterii vor să treacă luni noua formă a proiectului, unde nu e exclusă o noua atacare la Curte.

Nici reforma prin care are loc interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat nu a avut mai mare succes la Curtea Constituțională. Magistrații au admis în unanimitate sesizarea Înalte Curți de Casație și Justiție, prin care s-a subliniat faptul că nu poate fi condiționat nici dreptul la pensie, prin neexercitarea dreptului la muncă, dar nici dreptul la muncă al unor categorii socio-profesionale de pensionari.

Nu în ultimul rând, proiectul de lege pentru măsurile fiscal-bugetare a fost atacat la CCR de Opoziție, având termen pe 19 octombrie. În avizul dat de Consiliul Legislativ, instituția condusă de Florin Iordache a enunțat o listă lungă de prevederi problematice, prin care inițiativa ar putea fi declarată neconstituțională. Au fost sesizate și aspecte legate de formă, după cum a menționat în repetate rânduri fostul șef al CCR, Augustin Zegrean, care a evidențiat că Guvernul, în loc să-și angajeze răspunderea pe o lege cu o singură temă, a ales să atingă mai multe aspecte: fiscalitate, remunerația aparatului bugetar, guvernanța corporativă etc.âProiectul de lege a primit critici mai ales din mediul privat, în condițiile în care povara fiscală se împarte într-un mod dezechilibrat, adică raportul atragere a veniturilor fiind de 85% de la mediul privat, iar doar de 15% de la angajații statului.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: