Cseke Attila – ministrul Dezvoltării – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM. „Întrebarea pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni”, a spus ministrul Dezvoltării la Europa FM. Despre harta interactivă a României, cu punctele de risc seismic, ministrul Dezvoltării a spus că „vine să ajute orice cetățean și orice autoritate locală”.
Mădălina Dobrovolschi: Mă uitam la localitățile vizate de riscul seismic. Din nou, un subiect pe care îl luăm în discuții așa, din an în an, cel mai aproape de data de 4 martie, când ne amintim de marele seism din 1977. O hartă interactivă a României din punctul de vedere al riscului seismic. Înțeleg că este activă, ce presupune lucrul acesta și ce ar putea să găsească cei ce ne ascultă acolo?
Cseke Attila: „Vor găsi informația referitoare la localitatea în care domiciliază sau în alte localitate, dacă sunt interesați să vadă, pentru că astăzi percepția publică a celor care erau interesați sau au avut tangență cu acest subiect este o hartă a României cu niște linii trasate în care sunt zone puțin sau mai multe expuse riscului seismic. Cu zona Vrancei cea mai expusă și care coboară înspre București. Zona Moldovei și chiar și o parte a Transilvaniei.
Noi am transpus aceste linii pe fiecare localitate, pe fiecare unitate administrativ-teritorial, astfel încât dacă intri pe harta a României, dai un click pe UAT-ul din județul Olt, oricare ar fi acel UAT, și afli dacă este într-o zonă care este eligibilă pentru programele de investiție ale Ministerului Dezvoltării. De ce am făcut acest lucru? O dată de informare și în al doilea rând pentru ca toți cei implicați – și în principal primăriile și primarii – să știe că există programe de investiții care, cel puțin anul trecut, nu au fost valorificate la potențialul maxim”.
Mădălina Dobrovolschi: Adică sunt bani pentru a fi reabilitate clădiri publice, dar și clădire ale persoanelor fizice care nu au fost de interes pentru cetățeni și instituții.
Cseke Attila: „Noi am avut o execuție bugetară. Mă refer la Ministerul Dezvoltării, care a atins cam 70 de milioane de lei în condițiile în care bugetul alocat a fost de 400 de milioane. Anul acesta, bugetul alocat va fi de peste 800 de milioane de lei pentru că acest program este prioritar pentru Guvern.
Întrebarea, știți, pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez nici panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni, ceea ce astăzi nu putem să știm cu siguranță. Și a doua întrebare foarte importantă pentru care trebuie să lucrăm în fiecare zi: cum ne va găsi acel seism”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News